Hete nachten. Of toch liever niet? 10 tips om koeler te slapen.

Hete nachten. Of toch liever niet? 10 tips om koeler te slapen.

In deze tijd van het jaar is het vaak puffen en zweten 's nachts. Bekijk onderstaande tips om je nachtrust niet te veel te verstoren.
 1. Airco. Zet hem aan en sla vervolgens met enig leedvermaak onderstaande tips over.
   
 2. Kies een strategische plaats voor je ventilator.  Warme lucht in het rond blazen, lijkt niet echt de bedoeling. Zet je hem echter schuin naast het open raam, dan zal hij de koelere lucht van buiten door de kamer blazen. Denk er ook aan om de warmte buiten te houden.  Naast gordijnen of rolluiken biedt aluminiumfolie ook een efficiënte (huistuinkeuken)oplossing.
   
 3. Coldpack. Algemene tips die gelden om je lichaam af te koelen bij warm weer kunnen ook gebruikt worden bij slapen. Zo kan je een coldpack of ijsklontjes in een handdoek leggen op de plaats waar zich oppervlakkige slagaders bevinden : dat is in de nek, de polsen, de elleboog en de knieholten omdat aders daar erg oppervlakkig liggen. Neem een douche voor het slapengaan om je lichaamstemperatuur te doen dalen. Uiteraard geen warme douche maar ook geen (te) koude.  Datzelfde geldt ook voor dranken. Te koude dranken en douches misleiden je lichaamsthermostaat waardoor die denkt dat je lichaam moet opgewarmd worden. Je bloedvaten krijgen dan de opdracht om te vernauwen terwijl het omgekeerde juist de bedoeling is. 
   
 4. Een heerlijk koel hoofdkussen om je op neer te vleien? Steek je hoofdkussen in een plastieken zak in de diepvries zodat het wel koel maar niet nat wordt.  Heb je een grote diepvries : stop je dekbed erbij.   Minder drastisch is het gebruik van Coolmax of Outlast-vezels in je bedtextiel. Dat zijn technische vezels die ook in de sportwereld gebruikt worden om een koel effect te geven. Wij maken er hoofdkussenslopen en dekbedovertrekken van. Ook satijnen lakens voelen koeler aan. Kies voor bedtextiel met ventilerende eigenschappen. De capaciteit om vocht op te nemen ligt bij wollen vezels vele malen hoger dan bij dons of synthetisch materiaal. Daarom gebruiken we ook dekbedden met een vulling van kameelhaar, lamswol of cashmere. Synthetische vezels zijn wel goed als doorgeefluik maar nemen nauwelijks vocht op. Ze zijn dan weer wasbaar op hoge temperatuur. Een vulling van zijde neemt minder vocht op dan de wollen varianten maar is dan weer koeler.
   
 5. Zijslapen is koeler.  Slaap op je zij om de contactoppervlakte met je bed te verkleinen.  Leg je knieën niet op elkaar om warmte af te voeren. Om je lage rug te ontlasten, is het beter om met het onderste been meer opgetrokken te liggen dan omgekeerd.
   
 6. Vies rekensommetje : gemiddeld 304 liter tot 1216 liter zweet doorheen je matras op 10 jaar tijd. Reken even mee : je zweet tussen de 0,25l  à 1 liter per nacht. Aangenomen wordt dat daarvan 2/3 terug verdampt via de bovenzijde van je bed. Gelukkig bestaat transpiratie voornamelijk uit water en niet alleen uit transpiratiezouten en zuren. Ondoorlaatbare matrasbeschermers zijn af te raden. Natuurlijk ziet je matras er hiermee na jaren nog smetteloos uit. Maar je ventilatie is dan ook nihil.
   
 7. Ouderwets verluchten. Je lichaam zweet sowieso om je met een exotherme reactie af te koelen. Dat is zweet op je huid laten verdampen. Een droog bed kan simpelweg meer vocht opnemen dan een vochtig bed.  Vermijd dus een vochtig slaapklimaat : dek je bed niet onmiddellijk op maar laat het openliggen en verluchten zodat het ook kan drogen. Waarom zelfs je dekbed niet ouderwets buiten hangen?
   
 8. Ben jij een koele minnaar?  Tja, alleen slapen is koeler dan een nachtje lepelen. Nu we het toch over pikante dingen hebben : pikant voedsel wordt ook afgeraden.
   
 9. Tropische nachten zonder tropische gasten.  Bloeddorstige muggen houd je makkelijk op afstand met een muskietennet.  Een vierkant model dat wat ruimer bemeten is in plaats van een trechtervormig model, geniet de voorkeur. Zo word je niet doorheen het net gestoken omdat je er niet tegenaan ligt.  Op bestelling te verkrijgen. Wordt ook opgestuurd. In onze contreien hoeft een muskietennet niet geïmpregneerd te zijn met insecticide.
   
 10. Een topper is niet altijd een topper.  Wij gebruiken zulke oplegmatrassen om van een tweedelig bed lekker één groot slaapvlak te maken en om extra zachtheid toe te voegen. Je zou kunnen overwegen om de topper tijdelijk aan de kant te leggen. Als je iets harder ligt, maak je immers ook minder contactopppervlakte tussen huid en matras en voelt het koeler aan.
   

Slaapwel!