Waarom kiezen voor een lattenbodem?

Een goede lattenbodem blijft een verstandige keuze. Een goede lattenbodem is instelbaar volgens jouw lichaamsbouw. Zoneringen zijn niet alleen noodzakelijk, ze moeten aan jou aangepast worden voor de perfecte ondersteuning. Als die lattenbodem goed ingesteld kan worden, dan is het een voordeel dat die instellingen altijd nadien geëvalueerd kunnen worden als dat nodig zou zijn. Misschien evolueer je naar bijvoorbeeld meer zijslapen, word je zwaarder of lichter of verandert je rugpathologie?

Hieronder leggen we je graag uit aan welke eigenschappen een lattenbodem moet voldoen en waarom je hiervoor zou moeten kiezen.

Eigenschappen van een goede lattenbodem

Ergonomische Lattenbodem Instellingen Op maat

Elke lat moet instelbaar zijn in verschillende hardheden 

Om ervoor te zorgen dat je rug perfect ondersteund wordt, is het noodzakelijk dat je elke lat afzonderlijk kan instellen in verschillende hardheden. Zo kan je bijna letterlijk de positie van elke wervel bepalen. 

 

Ergonomische lattenbodem instelling op maat gepersonaliseerd naar persoon goed voor je rug

Op de foto hierboven kan je zien hoe elke lat ingesteld kan worden. Het schuifmechanisme heeft 3 verschillende trapjes, die de amplitude van de lat bepalen.  Zo kan je lat per lat kiezen of je net meer steun of net meer ruimte wil geven op die plaats. Daarnaast hebben de draaglatten een andere glasvezelverhouding en de latten zelf meer of minder buiging naargelang de zonering. 
Uiteindelijk willen we je rug in een fysiologische kromming ondersteunen. In zijligging betekent dat één horizontale lijn van je lenden-, borst- en nekwervels. Op je rug betekent dat de S-curve bewaren. En op je buik de schade beperken door de bekkenzone uitdrukkelijk te liften. Laat je zeker adviseren door een ergonomisch adviseur om dit te doen!

Een zachte schouderzone

De schouders zijn het breedste deel van ons lichaam, maar tegelijk ook het lichtste. Bij veel slaapsystemen zien we het hier dan ook mislopen: de schouders blijven te hoog en krijgen teveel druk. Een goede lattenbodem beschikt over zachte schouderlatten die opvallend flexibeler zijn ten opzichte van de andere latten. 

De rotules moeten beweeglijk zijn

De rotule is de houder waarin de lat beweegt. Op zijn minst roteert die maar liever nog veert die ook nog mee zodat er flexibiliteit aan de rand gecreëerd wordt. Neem gerust eens plaats rechtstreeks op de bodem, zonder matras. Zo kan je de flexibiliteit van de latten en rotules testen.

lattenbodem met rotules met (beperkte) veerweg

Zwevende latten voor een ideaal comfort

Bij een klassieke lattenbodem zijn de latten en rotules vastgemaakt op een rechthoekig (houten) frame. Dit beperkt de mate waarin ze kunnen meegeven met je lichaamscontouren. In het beste geval zijn de rotules niet alleen draaiend maar ook verend ontworpen. Bij erg hoge indrukking van de rotules zullen ze uiteindelijk op het frame terechtkomen. Dat vermijd je door de latten zwevend te ontwerpen en te monteren op een draaglat. Wanneer de latten zwevend zijn zonder frame, wordt de beweging niet beperkt door dat frame. Zo kan je ook de hele breedte van de bodem gebruiken zonder verschil in comfort!

De kinesisten van Sit & Sleep verkiezen nog steeds een lattenbodem boven een boxspring

De perfecte ondersteuning ervaren?

Kom langs in één van onze winkels en laat een adviseur een bodem instellen op jouw maat.

De lattenbodem met natuurlatexmatras

Een goede lattenbodem volgt de contouren van het lichaam en is opgedeeld in verschillende steunzones. Een belangrijk principe: de matras op een lattenbodem moet toelaten dat de bodem communiceert met het lichaam. Een harde, te dikke matras doet de werking van de bodem teniet en zo heeft het weinig zin om te investeren in een goede lattenbodem.  De stevigheid en de dikte van de matras zal wel aangepast worden in functie van de lichaamskenmerken van de persoon. Op een goed functionerende, in zones in te delen lattenbodem, hoort een schuimmatras. Later hebben we het meer over de verschillende schuimvormen. Latex geniet echter nog steeds onze voorkeur. Het is een zeer duurzaam en elastisch materiaal dat bij uitstek geschikt is in combinatie met een lattenbodem.
 

Voor een tweepersoonsbed zullen altijd twee aparte lattenbodems gebruikt worden. Stel dat je met één lattenbodem een dubbel bed wil overbruggen, dan zullen de latten enerzijds zeer stevig moeten zijn. Anderzijds zal de lattenbodem geen correcte ondersteuning kunnen bieden aan beide slapers.  Want hoe moet één grote lattenbodem reageren als de ene partner op de buik slaapt terwijl de andere op de zijde slaapt? Wanneer beide partners niet al te zeer verschillen in lichaamskenmerken, dan is het meestal wel mogelijk om één grote latexmatras te kiezen. De belangrijkste functie wordt immers waargenomen door de ondersteunende lattenbodem terwijl de latexmatras een comfortzone is die de druk op de huid verdeelt over een grote oppervlakte.  Bovendien kunnen we je zelfs één grote latexmatras bieden die toch bestaat uit twee helften met verschillende zonering en/of hardheid. Sommige lattenbodems kunnen ook nog eens individueel aangepast worden naast de indeling in zones die ze al hadden.  Bovendien kan ook de stevigheid van de matras -zelfs per zone- gekozen worden.  Dat kan nuttig zijn voor mensen met een uitgesproken taille of brede schouders.

Meer weten over latexmatrassen

Verstelbare lattenbodems

Om te lezen of TV te kijken

Wanneer je wil rechtzitten in je bed om een boek te lezen of televisie te kijken is het belangrijk om correct te zitten. De bodem moet beschikken over een 'knieknik', om de belasting op de lage rug weg te nemen. Je kan kiezen voor een elektrische of pneumatische verstelling van de bodem. In het eerste geval heb je de keuzen tussen 1, 2, 3 of zelfs 4 motoren (hoofd, rug, benen met knieknik en voeten)

Reflux verstelling

Wanneer je met je hoofd hoger wil liggen ivm reflux is het belangrijk dat heel de bodem schuin komt te liggen. Een veelvoorkomende fout is wanneer je enkel het ruggedeelte omhoog zet. Je ligt dan volledig doorgezakt in een 'banaanhouding', met alle gevolgen vandien. De bodem moet in verschillende posities geïnclineerd kunnen worden.