Dekbedden

Dekbedden

Misschien klinkt het als een verrassing, maar het dekbed bepaalt een groot deel van jouw slaapkwaliteit. Het draagt immers bij tot een aangenaam klimaat in bed. Een dekbed moet goed kunnen ventileren. Daarom werken wij het liefst met natuurlijke materialen in onze dekbedden zoals wol, zijde enz.  Bovendien geven wij hierover graag advies op maat. Bij de keuze van het perfecte dekbed houden we rekening met de volgende factoren:

  1. Persoonlijk metabolisme (snel warm of snel koud)
  2. Veel of weinig zweten
  3. Comfort: slaap je graag onder iets zwaar of licht?
  4. Wasbaarheid

Dekbedden met natuurlijke materialen:

Schapenwol

Een dekbed gevuld met wol ligt relatief zwaar rond het lichaam. Wol heeft een goed ventilerend én isolerend vermogen. Het is daarom geschikt voor mensen die snel zweten en warm hebben, maar ook voor mensen die het gemakkelijk koud hebben. Wol kan tot 40% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en terug afgeven. Let er wel op dat de wol niet verzadigd geraakt. Goed verluchten overdag is een must! Sommige dekbedden in wol zijn wasbaar op 40°.

Kamelenhaar

Kamelenhaar in je dekbed voelt lichter aan dan een wollen dekbed. Een kameel wordt immers aan zeer wisselende temperaturen blootgesteld in de woestijn: zeer warm overdag en zeer koud 's nachts. Daarom heb je minder nodig van dit materiaal om een goed ventilerend en isolerend vermogen te verkrijgen. Dit dekbed kan niet gewassen worden. Best naar de droogkuis brengen indien nodig.

Cashmere

Een dekbed met cashmere voelt heel licht aan. Het is één van de fijnste wolsoorten. Cashmere wordt gemaakt van de vacht van de alpengeit. Mensen die graag onder dons slapen, maar snel zweten, kunnen hiervoor het best opteren. Ook deze dieren zijn aan zeer wisselende temperaturen onderhevig wat eveneens zorgt voor een goed isolerend en ventilerend vermogen. Ook hier gebruik je best droogkuis.

Katoen

Een dekbed met katoen heeft vooral als voordeel dat het wasbaar is op hogere temperaturen. Het ventileert goed, maar kan minder goed isoleren. Mensen die snel koud hebben, kunnen beter voor een wolsoort opteren.

Wildzijde

Wildzijde is afkomstig van de zijderups. Deze vulling is zeer licht en heeft heel goede ventilerende eigenschappen. Dit is een uiterst geschikt dekbed voor in de zomer of voor mensen die het heel snel warm hebben. Dit dekbed is niet wasbaar, maar kan dus wel naar de droogkuis gebracht worden.

Tencel

Tencel is een vulling dat gemaakt wordt van het hout van de eucalyptusboom. De cellulose van het hout wordt verwerkt tot vlokken. Het dekbed voelt licht aan om onder te slapen. Het grote voordeel van Tencel is dat het wasbaar is op 60°. Bovendien ventileert het goed. Het isolatievermogen is wel wat minder. Dus als je snel koud hebt, kan je best opteren voor een 4-seizoensdekbed of naar een wollen vulling overstappen.

Donsdekbedden

Donsdekbedden hebben vaak een erg hoog isolerend vermogen.  In een hoge kwailteit zijn ze bovendien erg licht alsof je niets op je voelt.   Bij donsdekbedden maakt men een onderscheid tussen donsgewicht en donsgehalte. Met donsgewicht wordt het totale gewicht aan dons bedoeld dat in het dekbed ingebracht wordt. Het donsgehalte daarentegen zegt iets over de kwaliteit van de dons. Hoe hoger het gehalte aan dons, hoe beter de kwaliteit ervan. Je moet je voorstellen dat de geplukte dons in een soort van filtersysteem geblazen wordt waarbij de pluimen het eerst tegengehouden worden en de fijnste deeltjes op het einde overblijven. Zo spreekt men over donsgehaltes van 30% (cfr Oostenrijkse “pluimen” dekbedden), over 60%, 90% en 95% waarbij deze laatste ook wel eens 100% donsdekbedden genoemd worden. Concreet : een dekbed met vulgewicht 1000g en gehalte 90% zal behoorlijk warmer zijn dan één van 1000g en 60%.

De tijk van een zomerdonsdekbed wordt volledig doorstikt. Het zal daardoor meer warmteverlies kennen dan een dekbed waarin extra tussenschotten aangebracht zijn om warmteverlies aan de naden te voorkomen.  Dat is nog iets anders dan het aanbrengen van compartimenten om het verschuiven van dons tegen te gaan. Een percaal geweven katoenen tijk is een zeer dicht geweven tijk zodat geen dons uit het dekbed kan ontsnappen.

De oorsprong van de dons beïnvloedt erg de kwaliteit. Zo is dons die geplukt wordt bij ganzen in koude gebieden van betere kwaliteit dan die van warmere gebieden. Ook moet de ganzendons voldoende rijp zijn. Dons van Chinese kwaliteit is vaak niet rijp genoeg en verliest zijn veerkracht en dus ook zijn isolatievermogen.

Wij werken met donsdekbedden van Belgische makelij die bovendien hervulbaar, bijvulbaar, reinigbaar, verlengbaar, aanpasbaar,..., zijn.