Dekbedden

Een juist dekbed voor jouw warmtebehoefte.

  • Vraag een goed advies aan onze kinesisten
  • Comfortabel slapen zonder zweten of bibberen

Misschien klinkt het als een verrassing, maar je dekbed bepaalt een groot deel van jouw slaapkwaliteit. Het draagt immers bij tot een aangenaam klimaat in bed. Een dekbed moet isoleren en goed kunnen ventileren. Zo lig je droog en heb je het niet te warm én niet te koud. Wij werken liefst met natuurlijke materialen in onze dekbedden zoals wol, zijde enz.  Maar als het hygiënisch nodig is ook met wasbare varianten van natuurlijke of synthetische oorsprong. Bovendien geven wij hierover graag advies op maat. Bij de keuze van het perfecte dekbed houden we rekening met de volgende factoren:

  1. Persoonlijk metabolisme (snel warm of snel koud)
  2. Veel of weinig transpireren
  3. Comfort: slaap je graag onder iets zwaar of licht?
  4. Wasbaarheid

Dekbedden met natuurlijke vezels

Een gekrulde vezel als wol kan wel tot 40% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en zelfs als het vochtig is toch nog isolerend zijn. De wol verschilt in kwaliteit naargelang het klimaat waar het dier woont. Zo geeft schapenwol uit koude oorden een betere kwaliteit en geldt dat a fortiori voor kameelhaar en wol van de kasjmiergeit.  Denk bij een wollen dekbed niet aan de loodzware maar geweven Sole Mio dekens van weleer.

Onze dekbedden zijn van de fijnste katoen aan de buitenzijde maar gevuld met luchtige wol aan de binnenzijde!  Andere materialen zoals linnen of zijde worden dan weer juist gekozen voor hun verkoelende effect. Tenslotte heb je materialen van natuurlijke grondstoffen zoals houtcellulose die verwerkt worden tot luchtige vlokken voor isolatie.  Ook hier kunnen de dekbedden gekozen worden in verschillende diktes zodat ze aangepast zijn aan jouw lichaam en slaapsituatie.

Schapenwol

Een dekbed gevuld met wol ligt zwaarder rond het lichaam dan dons. Wol heeft een goed ventilerend én isolerend vermogen. Het is daarom zowel geschikt voor mensen die snel zweten en warm hebben als voor mensen die het gemakkelijk koud hebben. Wol kan tot 40% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en terug afgeven. Let er wel op dat de wol niet verzadigd geraakt. Goed verluchten overdag is een must. Sommige dekbedden in wol zijn wasbaar op 40°.

Kamelenhaar

Kamelenhaar in je dekbed voelt iets lichter aan dan een wollen dekbed. Een kameel wordt immers aan zeer wisselende temperaturen blootgesteld in de woestijn: zeer warm overdag en zeer koud 's nachts. Daarom heb je minder nodig van dit materiaal om een goed ventilerend en isolerend vermogen te verkrijgen. Het haar wordt regelmatig door de dieren afgeworpen en verzameld voor verwerking. Dit dekbed kan niet gewassen worden. Reiniging bij een gespecialiseerde stomerij.

Cashmere

Een dekbed met cashmere voelt heel licht aan. Het is één van de fijnste wolsoorten. Cashmere wordt gemaakt van de vacht van een berggeit die op grote hoogten leeft. Mensen die graag onder dons slapen, maar snel zweten, kunnen hiervoor het best opteren. Ook deze dieren zijn aan zeer wisselende temperaturen onderhevig wat eveneens zorgt voor een goed isolerend en ventilerend vermogen. De wol van de cashmeregeit wordt verzameld nadat ze die natuurlijk afwerpt. Reiniging bij een gespecialiseerde stomerij.

Wildzijde

Wildzijde is afkomstig van de zijderups. Deze vulling is zeer licht en heeft heel goede ventilerende eigenschappen maar door de lange, platte vezel weinig isolerend. Dit is een uiterst geschikt dekbed voor in de zomer of voor mensen die het heel snel warm hebben. Reiniging bij een gespecialiseerde stomerij.

Katoen

Een dekbed met katoen heeft vooral als voordeel dat het wasbaar is op hogere temperaturen: kookwas tot 95°C en wasdroger tot 120°C. Het ventileert goed, maar kan minder goed isoleren. Mensen die snel koud hebben, opteren beter voor een wollen vulling. VEGAN

Linnen

Dekbedden met linnen vulling zijn verkoelend en worden vooral voor warme zomernachten erg gewaardeerd. Ook uit ecologisch opzicht is een linnen dekbed interessant. Al jarenlang wordt deze ruwe grondstof met succes gekweekt in Europa. Linnen heeft een hoge slijtvastheid en kan op hoge temperatuur gewassen worden: tot 60°C. VEGAN

Bamboe

Bamboe is een snel hernieuwbare grondstof die groeit zonder chemische hulp. Natuurlijk wit glanzend, duurzaam, soepel en zacht zijn de karakteristieke eigenschappen van echte bamboe vezel. De vezel wordt verwerkt tot vlokken voor gebruik als vulling. Bamboe is wasbaar op 60°C en geschikt voor de droogkast. VEGAN

Tencel

Tencel is de merknaam voor een vulling die gemaakt wordt van het hout van de eucalyptusboom. De cellulose van het hout wordt verwerkt tot vlokken. Het dekbed voelt licht aan om onder te slapen. Het grote voordeel van Tencel is dat het wasbaar is op 60°. Bovendien ventileert het goed. Het isolatievermogen is wat minder. Dus als je snel koud hebt, kan je best opteren voor een 4-seizoensdekbed of naar een wollen vulling overstappen. VEGAN

Donsdekbedden

Donsdekbedden hebben vaak een erg hoog isolerend vermogen. In een hoge kwailteit zijn ze bovendien erg licht alsof je niets op je voelt. Bij donsdekbedden maakt men een onderscheid tussen donsgewicht en donsgehalte. Met donsgewicht wordt het totale gewicht aan dons bedoeld dat in het dekbed ingebracht wordt. Het donsgehalte daarentegen zegt iets over de kwaliteit van de dons. Hoe hoger het gehalte aan dons, hoe beter de kwaliteit ervan. Je moet je voorstellen dat de geplukte dons in een soort van filtersysteem geblazen wordt waarbij de pluimen het eerst tegengehouden worden en de fijnste deeltjes op het einde overblijven. Zo spreekt men over donsgehaltes van 30% (cfr Oostenrijkse “pluimen” dekbedden), 60%, 90%, 95% en 100%. Addertje onder het gras is dat donsdekbedden 100% mogen genoemd worden vanaf 90%. Dat doen wij niet. Die laatste 10% zijn dan niet de goedkoopste om tot zo'n zuiver dons te komen maar je krijgt waarvoor je betaalt. Concreet : een dekbed met vulgewicht 1000g en gehalte 90% zal behoorlijk warmer zijn dan één van 1000g en 60%.

De tijk van een zomerdonsdekbed wordt volledig doorstikt. Het zal daardoor meer warmteverlies kennen dan een dekbed waarin extra tussenschotten aangebracht zijn om warmteverlies aan de naden te voorkomen.  

Dat is nog iets anders dan het aanbrengen van compartimenten om het verschuiven van dons tegen te gaan. Wij hebben gekozen voor hervulbare vierkanten in de donstijk terwijl anderen lengtebanen verkiezen waarin je de dons dan regelmatig moet opschudden om te herverdelen. Een percaal geweven katoenen tijk is een zeer dicht geweven tijk zodat geen dons uit het dekbed kan ontsnappen. De oorsprong van de dons beïnvloedt erg de kwaliteit. Zo is dons die geplukt wordt bij ganzen in koude gebieden van betere kwaliteit dan die van warmere gebieden. Ook moet de ganzendons voldoende rijp zijn. Dons van Chinese kwaliteit is vaak niet rijp genoeg en verliest zijn veerkracht en dus ook zijn isolatievermogen.

Wij werken met donsdekbedden van Belgische makelij die bovendien hervulbaar, bijvulbaar, reinigbaar, verlengbaar, aanpasbaar,..., zijn. Ook over de manier van diervriendelijk dons vergaren is het laatste woord niet gezegd. Onze fabrikanten verbinden zicht ertoe dons van binnen de Europese Unie te gebruiken. Binnen de Europese Unie is er een wetgeving rond dierenwelzijn. De dieren worden 2x per jaar enkel in de ruitijd geplukt wanneer de dons volledig loshangt en het dier hier weinig last van ondervindt. Russische en Chinese ganzen worden wel tot 8x per jaar geplukt.

Dekbedden met synthetische vezels

Een dekbed met een vulling van synthetisch materiaal kies je vooral omwille van de hygiëne : zo'n holle dacron vezel kan je immers op hoge temperatuur wassen. Dat is ideaal bijvoorbeeld om de huisstofmijt te doden of bij ongelukjes. Hier hebben we het dan vooral over de vulling van het dekbed want de buitenzijde verkiezen we niet in synthetisch materiaal maar liever in katoen. Katoen voelt aangenamer aan terwijl het dekbed evengoed warm kan gewassen worden.  Een holle vezel hoort lucht vast te houden en zo isolerend te zijn. Tegelijkertijd moet de vezel ook doorgeefluik voor vocht zijn.  Er zijn behoorlijk wat verschillen in de soorten holle vezels.  Zo zijn er high-tech vezels die niet als platte buisjes op elkaar gestapeld liggen maar meer geordend in de vorm van een tetraëder. Ook de grootte van de vezels speelt een rol : hoe fijner, hoe beter isolerend. Het voordeel daarvan is dat je minder vezels nodig hebt en toch een goede isolatie bekomt. En minder vezels betekent een dunnere laag zodat de ventilatie verbetert.

Thinsulate is zo'n vezel en geeft dan een lichter dekbed dat tegelijkertijd luchtiger en isolerender kan zijn.  Thinsulate wordt ook in de buitensport gebruikt worden voor alpine slaapzakken, handschoenen of technische anorakken.

Wees je er tenslotte van bewust dat hier de dikte van de vulling voor jou toch ook een persoonlijke rol speelt. We bieden de dekbedden in verschillende vulgewichten aan (uitgedrukt in gram per m²) want :

  • niet iedereen heeft dezelfde lichaamstemperatuurregeling
  • slaap je in een verwamde kamer, een onverwarmde of altijd met het raam open?
  • heb je een goed geïsoleerde woning of eerder een vochtig huis?