Matrassen

Een aangepaste matras voor jouw rug

  • Voor elk type bodem een oplossing
  • Altijd op maat van jouw lichaam
  • Vraag een goed advies aan onze kinesisten

Onze kinesisten en ergonomisch adviseurs begeleiden je bij de keuze van de juiste matras. Bij Sit&Sleep werken we met 2 soorten matrassen. De latexmatras en de pocketverenmatras. Vooral de bodem waarop de matras zal rusten, geeft de doorslag in de keuze tussen deze beiden. 

Verder houden we rekening met het budget, de slaaphouding, het gewicht en het comfortgevoel. Elke matras bestaat uit verschillende hardheden.

Pocketverenmatras

Bij pocketverenmatrassen komt de ondersteuning én de drukverdeling vanuit de matras zelf door gebruik te maken van metalen veren in combinatie met toplagen uit schuim. Deze matrassen kunnen dan ook gecombineerd worden met een oude maar stevige bodem, spiraalveerbodem, boxspring, geventileerde plank etc…
De enige manier om te weten dat je de juiste matras voor je hebt liggen, is om te komen proefliggen met jouw lichaam en de matras te laten aanpassen waar nodig. Een verwijzing naar de kookles is hier op zijn plaats : het is niet omdat je de duurste en beste ingrediënten naast elkaar hebt staan, dat het gerecht vanzelf lekker smaakt.  Proefliggen mét advies blijft de boodschap !
Wij opteren voor pocketveren. Pocketveren kunnen immers onafhankelijk van elkaar reageren en zijn goed af te stemmen op je individuele lichaamsbouw.  Bij pocketveren kan je allerlei technieken aanwenden om je matras te verfijnen;
- Aantal veren per m²
- De draaddikte
- Het aantal windingen
- De vorm van de windingen
 

Pocketverenmatras op maat!

Wij kunnen een pocketverenmatras volledig op maat van uw rug maken. Contacteer ons voor een gratis proefligging.

Andere typen van matras

Er bevinden zich op de markt nog andere soorten matrassen. We bespreken deze kort hieronder.

1. Polyetherschuim
Polyetherschuim (PU) is het goedkoopste type schuim op de markt.  Het wordt gemaakt in grote blokken van ongeveer 2m3 en daarna versneden in de gewenste dikte en maat.  Vergelijken we het met andere schuimvormen dan zijn de eigenschappen allemaal inferieur : ventilatiecapaciteit, duurzaamheid, puntelasticiteit,...  Je vindt dit soort schuim vaak bij de matrasdiscounts, grootwarenhuizen en prijzenkrakers maar niet in onze opvattingen over slapen.

2. Koudschuim
HR-schuim is nog steeds een polyurethaanschuim zoals hierboven beschreven. HR staat voor High Resilient. Ze zijn flexibeler dan de PU-matras. Bovendien kunnen ze ook in zones met verschillende hardheden bestaan. De HR matras is echter nog steeds minder elastisch dan de latexmatras. Ze voelen in het algemeen harder aan dan latex.

3. Traagschuim
Visco-elastisch materiaal zoals de merknamen Tempur, Memory Foam, Slow foam, Bay Jacobson, etc… zijn schuimvormen die veranderen onder invloed van warmte en druk waarbij ze traag naar hun oorspronkelijke vorm terugkeren. Er zijn echter wel wat nadelen aan verbonden:

  1. het harde gevoel wanneer je je verplaatst van een warme naar een koude zone. Dit komt voor in meerdere of mindere mate naargelang het merk.
  2. het ingekapseld liggen met te weinig beweging in je slaap als gevolg
  3. de relatief hoge prijs ten opzichte van alternatieven  
  4. weinig ventilatie

Het is niet omdat dit type matras als drukverdelende (opleg)matras in een ziekenhuis gebruikt wordt, dat het voor bij je thuis de ideale oplossing zou zijn.  Vergeet immers niet dat : 

  • In een ziekenhuis geen lichaamsvochten (bloed, urine, zweet,...) in de matras mogen indringen omwille van hygiëne.  Daartoe is de matras ingepakt in een ondoorlaatbare verpakking.  Gebrek aan ventilatie is hier dus geen punt.
  • In een ziekenhuis een constante -vrij hoge- temperatuur gehanteerd wordt.  Geen goed verluchte koele slaapkamer dus.
  • In een ziekenhuis patiënten vaak in een rugpositie in hun ziekbed liggen terwijl zijlig tot de favoriete houding thuis in je bed behoort

Hoewel je dus begrepen hebt dat we niet echt voorstander zijn van visco-elastisch schuim, kunnen we je dit materiaal aanbieden als topper op je bestaande matras. Het kan een oplossing zijn om een te harde matras iets te verzachten.