Latexmatras

Alles wat je moet weten over de latexmatras

wat is latex?

Bij latex kan men onderscheid maken tussen natuurlijke en synthetische latex. De meeste latexkernen bestaan uit een combinatie van deze twee. Let op: vanaf een percentage van 80% natuurlijke latex mag er op het etiket '100% natuurlatex' op staan. Informeer je dus goed bij de aankoop. 
Een latexkern wordt gebakken in een soort mal. Doordat in deze mal verschillende staven voorzien zijn in verschillende diktes, kunnen er zones gemaakt worden in de kern (bv. zachter aan de schouders, steviger aan de taille,...)

How are Latex Mattresses made - Latexco

 

De celstructuur van latex is opencellig en zeer veerkrachtig met een hoge puntelasticiteit. Latexschuim biedt ook voordelen op vlak van hygiëne: het materiaal is van nature antibacterieel en schimmelwerend. Met andere woorden: de huisstofmijt kan hier niet in overleven.
Door de opencelligheid ontstaat er ook een goede ventilatie en werkt het materiaal vochtregulerend. 

is een latexmatras het beste voor mijn rug?

Het antwoord is ja en nee. Nee indien de bodem onvoldoende instelbaar is, ja indien dit wel het geval is. De zonestructuur van een latexmatras zorgt niet voor een correctie wervelpositie, maar zorgt wel voor bijvoorbeeld een extra zachte schouderzone. De effectieve steun voor de rug moet vanuit een ergonomisch instelbare lattenbodem komen. 

Het grote voordeel van latex is zoals reeds vernoemd de grote elasticiteit. Dit wel zeggen dat de druk op huid- en spierweefsel zeer laag blijft. Het gaat hierdoor ook de steun doorgeven vanuit de bodem naar uw rug. 


Wat is een goede lattenbodem?

Talalay vs natuurlatex

Talalay is de benaming voor een productieproces van latex. Er zijn een aantal verschillen met de standaard Dunlop procedure;
- het mengsel van natuur- en synthetische latex wordt eerst vacuüm getrokken; voor het verkijgen van een grotere celstructuur
- daarna wordt het geheel bevroren tot -30°, hierdoor breken de cellen
- nadien wordt het in verschillende fasen verhit
- daar het niet mogelijk is een mal te gebruiken met staven, dient er nadien nog met een laser zones gebrand worden
Door dit energie vergend proces is Talalay latex elastischer en heeft het een hoger ventilerend vermogen, maar is het ook een pak duurder.