Wat is latex?

Natuurlatex is een rubbersoort, vervaardigd uit het melksap van de rubberboom (Hevea-Brassiliensis). Zoals hars bij een den, vloeit uit de rubberboom een melksap, ook latex genoemd, die tot een rubberachtige massa verhardt en na transport in tanks tot latexschuim gebakken wordt in een mal. 
Synthetische latex wordt vervaardigd uit aardolie en is een chemische nabootsing van natuurrubber. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlatex omwille van betere ventilerende eigenschappen en uit milieu-overwegingen.

Hoe wordt een natuurlatexmatras gemaakt?

1. Vloeibaar latexmengsel wordt in een mal gespoten.

2. Vulkaniseren

 

3. Kern wordt uit de mal gehaald en gewassen.

4. Droging door persing.

5. Droging door lucht.

6. Gemeten en gesneden op maat.

Latexschuimen

This block contains content that requires you to allow marketing cookies. Change cookie settings

Eigenschappen van latex

  • Er is geen ander materiaal dat zoveel veerkracht en comfort geeft (perfecte ondersteuning)
  • Zeer puntelastisch
  • Zeer goede vochtopname door open celstructuur (microklimaat)
  • Geen voedingsbodem voor schimmels en huismijt (antibacterieel). Een schoon bed!

 

Het comfort van een natuurlatexmatras proberen?

Kom zeker eens langs en ervaar het in één van onze winkels

De beste latexmatras voor je rug

Belangrijke opmerking: een latexmatras is pas goed wanneer hij op een instelbare lattenbodem komt te liggen! Zoals gezegd is latex zeer elastisch en soepel, wat een hoog ligcomfort garandeert. Qua ondersteuning heeft hij daarom wel hulp nodig: leg je bijvoorbeeld de matras op de grond, dan zal je er nooit een correcte positie van de wervelkolom op bekomen. 
Draai het om: een latexmatras is de perfecte matras voor op een instelbare lattenbodem.

Wat is een goede instelbare lattenbodem?

Kies voor 100% natuurlatex

Wij kiezen resoluut voor 100% natuurlatexmatrassen. Let op, Europese richtlijnen laten het toe om vanaf 40% natuurrubber het product al "100% natuurlatex" te noemen. Zwitserland is iets strenger en legt de grens op 80% aandeel natuur. 
Het aandeel natuurlatex in Sit & Sleep matrassen is 100%. Dit is niet alleen beter voor ventilatie en comfort, maar ook voor het milieu. 

Eigen ontwikkelde 7-zone kern

A) Hoofdzone
B) Schouderzone
C) Taillezone
D) Bekkenzone

Een matras kan aan al de vooraf beschreven eigenschappen voldoen, ze moet nog wel altijd passen bij jouw lichaamsbouw. In onze showroom liggen verschillende varianten. We kunnen kiezen in dikte van de kern, hardheid van de kern, type hoes, zonering,... 

Ook al komt de meeste steun vanuit de lattenbodem, het is belangrijk dat de juiste natuurlatexmatras wordt voorgesteld voor jouw rug. 

boxspring zonering pocket

Natuurlatex is CO2 neutraal

In tegenstelling tot synthetische materialen zoals koudschuim of andere schuimen, is natuurlatex CO2 neutraal. De plantages zorgen niet alleen voor aanmaak van zuurstof, maar dienen ook als habitat voor mens en dier. In onze matrassen is er ook geen toevoeging van chemische vulstoffen. 
Voor het maken van natuurlatex is er 1/10 energie nodig in vergelijking met het maken van synthetische latex. 

Je slaapt dus niet alleen goed op natuurlatex, het is ook nog eens goed voor het milieu!

Talalay vs natuurlatex

Talalay is de benaming voor een productieproces van latex. Er zijn een aantal verschillen met de standaard Dunlop procedure;
- Het mengsel van natuur- en synthetische latex wordt eerst vacuüm getrokken; voor het verkijgen van een grotere celstructuur
- Daarna wordt het geheel bevroren tot -30°, hierdoor breken de cellen
- Nadien wordt het in verschillende fasen verhit
- Omdat het niet mogelijk is een mal te gebruiken met staven om zones aan te brengen, zal er nadien nog met een laser zones gebrand moeten worden of verschillende stukken aan elkaar verlijmd.
Door dit energie-vergend proces is Talalay-latex elastischer en heeft het een hoger ventilerend vermogen, maar is het ook een pak duurder.