Pocketveringmatras

Een pocketveringmatras op maat van je rug

  • Krijg ondersteuning vanuit je matras
  • Ideaal voor op een boxspring, spiraalveerbodem of stevige lattenbodem
  • De juiste zones afgestemd op jouw lichaamsbouw

Opbouw van binnenveringmatrassen

Een bonellveer en endless veer zijn goedkoper in productie maar minder verfijnd af te stemmen op de gebruiker omdat zonering vaak niet mogelijk is. Het karkas van de matras bestaat immers uit één machinaal vervlochten geheel. Je vindt ze tegenwoordig dan ook terug in het lage segment van de markt en in hotelketens met harde verenbedden.  Wij opteren voor je eigen bed voor pocketveren.

Pocketveren kunnen immers onafhankelijk van elkaar reageren en zijn goed af te stemmen op je individuele lichaamsbouw. Voor een tweepersoonsbed worden gewoonlijk ook twee éénpersoonsmatrassen gebruikt zeker als de lichaamsbouw van de slapers verschillend is. Zo kan je een matras kiezen die precies op je lichaam afgestemd is.

Wil je toch graag één groot slaapvlak, dan kan een grote topper bovenop die twee matrassen eventueel soelaas bieden.  Ook maken wij matrassen uit één geheel maar toch met verschillende hardheden per lighelft. Op de markt worden er ook matrassen aangeboden waarbij dubbele lagen pocketveren bovenop elkaar gebruikt worden. Het risico hier is dat je teveel lagen krijgt die mogelijk een doorhangeffect veroorzaken. Een auto met 6 wielen rijdt ook niet noodzakelijk beter dan één met 4 wielen...

Bonell veer

Endless veer

Pocket veer

Waarop moet je letten bij de aankoop van een pocketveermatras?

De zones in een pocketveringmatras moeten overeenkomen met jouw lichaamsbouw, voor een neutrale wervelpositie. Laat je goed begeleiden bij de keuze van de matras en zorg ervoor dat de positie van je rug professioneel nagekeken wordt. Onze kinesisten helpen je hier graag bij.

Rechtstreeks op de veren liggen is onaangenaam, zorg er dus voor dat de matras afgewerkt is met een drukverdelende comfortlaag. Wij opteren voor latex vanwege de hoge puntelasticiteit, de uitstekende drukverdeling en beste ventilatie. 

De pocketveringmatras is een holle structuur en ventileert daardoor goed. Maar is de doorlaatbaarheid van de minst goede laag die het uiteindelijke resultaat bepaalt. Stel dat je toplaag goed ventilerend is maar de drukverdeler op de veren van goedkoop polyether, dan zal de ventilatie spijtig genoeg matig of slecht zijn.  Datzelffde geldt voor de hoes van de matras.  Kies voor een ventilerende hoes en liefst één die elastisch is. De vulling van die hoes zorgt dan weer voor de aircontioning in je bed. Wij geven de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde. 

Pocketvering technisch bekeken

Bij pocketvering kan je allerlei technieken aanwenden om je matras te verfijnen. We overlopen hierbij een aantal gebruikte technieken. Ze zorgen ervoor dat je matras beter aansluit bij je lichaamskenmerken : harder, zachter, gezoneerd, ventilerender enzovoorts.

Het aantal veren in je matras

Mensen denken vaak dat het hoogste aantal veren sowieso de beste keuze zou zijn.  Dat is ongenuanceerd. De redenering erachter is dat kleinere veren nog onafhankelijker van elkaar kunnen reageren. Dat noemen ze een hogere puntelasticiteit van de veer.  Nadeel is echter dat je ook meer weerstand krijgt per m². Het is dus noodzakelijk van de draaddikte te verkleinen en hier wringt het schoentje.  Fabrikanten bieden die micropockets slechts aan in 2 tot 3 draaddikten. Je kan er dus eigenlijk maar een matras van maken in 1 hardheid in verschillende zones. 

Wil je naast een medium gezoneerde ook een soft gezoneerde of firm gezoneerde matras aanbieden, dan heb je zeer veel draaddikten nodig. Die zijn er echter wel bij de veren tussen 250/m² en 500/m²  (zie ook verder).Ongeveer 260 veren/m² is een gebruikelijk gemiddelde. Je kan dat aantal veren verhogen door de veren niet in rijen te plaatsen maar te "nesten" (bijvoorbeeld 375/m²). Dat is in een soort honinggraatstructuur plaatsen of door de diameter van de veren te verkleinen, de zogenaamde minipockets (bijvoorbeeld 500 veren/m²) of zelfs micropockets (bijvoorbeeld 1000 veren/m²).

De draaddikte van de veren

Hoe dikker de draad bij een zelfde aantal windingen, hoe steviger de veer. Weinig fabrikanten bieden én gezoneerde matrassen aan én meer dan twee hardheden. Voor die combinaties moet je immers véél verschillende draaddikten ter beschikking hebben. Er is een tendens op de markt om steeds naar meer veren te gaan. Zo bestaan er al micropockets van 1000 veren/m². Die hebben echter hun technische beperkingen: ze worden niet aangeboden in genoeg verschillende draaddikten. Je kan er dus geen gezoneerde matras van maken en dan ben je dus niet goed bezig.

Het aantal windingen

Het aantal windingen : hoe meer windingen een veer heeft, hoe meer weerstand ze ontwikkelt.  Hogere veren met meer windingen kunnen meer inzakken omdat ze vaker met een dunnere draaddikte gekozen worden.  Dat heeft als voordeel dat ze minder stug aanvoelen in eerste instantie en dan toch genoeg weerstand opbouwen. Er is een tendens op de markt om hogere veren te gebruiken.

De vorm van de windingen

Ga je bijvoorbeeld starten met een kleine winding en die dan laten uitlopen naar grotere windingen, dan kan je daardoor het aanvoelen van de veer beïnvloeden. Bijvoorbeeld een zacht aanvoelen dat overgaat in een steviger steun. Daarnaast kan het zijn dat de verenrijen hierdoor makkelijker plooien bij een verstelbaar bed.

Matrastijk geweven of stretch?

Een klassiek geweven matrashoes rekt nauwelijks mee en veroorzaakt een stugger ligcomfort, zelfs als er in de matras zachte lagen verwerkt worden. Een tijk die stretcht door er bijvoorbeeld polyesthervezel in te verwerken, zal veel beter de lichaamscontouren kunnen volgen. Het effect op het ligcomfort is verbazingwekkend groot. Een gebreide variant is ook zeer rekbaar, het zogenaamde dubbeldoek.  Hier worden bijvoorbeeld de wollen en katoenen vezels in elkaar gebreid absoluut ten gunste van de rekbaarheid maar wel ten nadele van de klimatiserende eigenschappen

Materiaalsoort veren?

Materiaalsoort veren? Klassieke veren, elektroshock geharde veren of oventhermisch verharde veren?  Klassieke veren worden gedraaid ("gewonden") van een bobijn staaldraad en dit in de gewenste diameter en aantal windingen.  De duurzaamheid van de metalen veer kan versterkt worden door de veren oventhermisch te harden of elektroshock te harden.  Bij oventhermisch geharde veren wordt de metaaldraad na het winden tot een veer eerst in een oven gebakken en wordt op die manier veredeld en bewaart zijn eigenschappen beter. Het nadeel is de arbeidsintensieve verwerking en dus de prijs.  Je kan ze immers niet machinaal in een zakje naaien.  De bundels veren moeten met de hand verwerkt worden als ze uit de oven komen. Bij elektroshock geharde veren wordt na het winden van de metaaldraad een elektrische stroom door de draad gejaagd. Je kan het vergelijken met het gloeiend worden van de weerstand van een broodrooster.

Even stof tot nadenken...

Je geeft twee koks identieke ingrediënten en toch is het bij de ene om van te smullen en bij de andere niet.  Zo is het perfect mogelijk dat je met alle bovenstaande elementen er niets van bakt.  Ook de manier van verlijmen, de dikte van de toplagen, de rekbaarheid van de hoes en ga zo maar door bepalen of je er een goede matras van maakt of niet.

Pocketveer matras op maat (*enkel in Leuven)

Buiten ons assortiment eigen ontwikkelde pocketveer matrassen, bestaat er ook de mogelijkheid om de matras volledig op uw maat te laten maken. Met onze test matras in de showroom bepalen we zo welke zones u waar in de matras nodig heeft en laten dit zo op maat maken bij de fabrikant. 

Probeer het uit in onze showroom