Het gezegde 'zitten is het nieuwe roken' klinkt misschien al afgezaagd maar het is een waarheid als een koe. Een goed ingestelde, beweeglijke bureaustoel is onmisbaar voor kantoorwerk. Wanneer je echter de perfecte werkomgeving wil creëren en écht aan je gezondheid wil werken, investeer je best ook in een zit-sta tafel. Het is bewezen dat afwisselen tussen zitten en staan niet alleen goed is voor de gezondheid van je rug, maar het stimuleert ook de doorbloeding waardoor je scherper en alerter bent gedurende de werkdag.

Manueel of elektrisch in de hoogte instelbaar?

Buikuitsparing

Een rechte tafel of ovale tafel mag dan wel eenvoudig en sober zijn, onze voorkeur gaat uit naar het verwerken van een buikuitsparing.  Een diepe insnijding in het werkblad geeft een uitstekende armondersteuning en vermijdt een snijdend effect van de tafelrand aan je onderarmen. Je kan ook dichter aanleunen waardoor de hefboomwerking op je rug aanzienlijk vermindert. Ook het gewicht van je armen (toch 10% van je lichaamsgewicht) wordt zo beter opgevangen en de nek-schouderspieren worden aanzienlijk minder belast.

Eventueel kan je, als je geen ingesneden blad hebt, werken met een externe elleboogondersteuning die je aan het blad bevestigt. Het tafelblad is bij voorkeur mat van oppervlakte zodat geen storende reflecties kunnen ontstaan. Strikt ergonomisch gezien is het best ook licht van kleur (bijvoorbeeld saai lichtgrijs) en heeft het een diepte van minimum 80 cm op ongeveer minimum 120 cm breedte. Zo is er voldoende ruimte voor een goede opstelling van je toetsenbord (15 à 20 cm van de tafelrand), documenthouder en beeldscherm (50 à 70 cm van je verwijderd).

Door een buikuitsparing haal je maximaal rendement uit je zit-sta bureau. We maken hem ook nog eens helemaal op maat van jouw lichaam

Kies voor een tafel op jouw maat!

In België vinden de meeste bureaugebruikers het “normaal” dat een “standaard”-hoogte van 75cm gekozen wordt. Zouden diezelfde gebruikers het normaal vinden om allemaal met een “standaard”-schoenmaat van 41 rond te lopen…? Vanzelfsprekend zijn we bekommerd om het design en de schoonheid van je bureau: dat is immers ook een deel van je welzijn, maar laten we eerlijk zijn: de functie is het allerbelangrijkste. Dat betekent: voldoende werkoppervlakte, voldoende werkdiepte voor een juiste kijkafstand en toetsenbordplaatsing maar vooral, vooral, vooral, de juiste hoogte! Daar wringt het schoentje.

Want wat ben je met een tafel die kan ingesteld worden van 62cm tot 75cm? Tafelpoten dienen dus het juiste versteltraject hebben. Gezien Belgen naast Nederlanders tot de grootste bevolking van de aardbol mogen gerekend worden, zou een versteltraject tot pakweg 90cm al beter zijn. Maar nog fijner wordt het om je zitpatroon te doorbreken en af en toe staand te kunnen werken. Vooral de afwisseling streven we daarbij na. Bij Sit & Sleep vind je volledig op jouw maat gemaakte bureaus en maken we graag gebruik van een buikuitsparing voor een zalige armondersteuning.

tafelbladen op maat met buikuitsparing voor een heerlijke armondersteuning

Stap 1

Stel je stoel correct in, als het kan met een open heuphoek.

Stap 2

Pas nu je tafel in hoogte aan. Ongeveer 3 à 5cm boven de elleboogpunt.

Stap 3

Sluit zo dicht mogelijk aan bij de tafelrand.

Stap 4

Sluit zo dicht mogelijk aan bij de tafelrand.

Hoe bepaal ik mijn bureauhoogte?

Waarschijnlijk stond je er nog niet bij stil, maar je bureauhoogte is afhankelijk van je lichaamslengte! Zo moet de tafel zich aan jou aanpassen en zeker niet omgekeerd.

1. Eérst pas je de stoel aan je beenlengte aan. Maak nu met je ellebogen een hoek van 90° zonder dat je je schouders optrekt. Laat vervolgens iemand anders de hoogte opmeten van je elleboogpunt tot aan de grond.
2. Afhankelijk van het type werk kan je dan de juiste hoogte berekenen. Gebruik je afwisselend je toetsenbord en muis naast lezen en schrijven, dan adviseren we de afstand van je elleboogpunt tot aan de grond +3 à 5 cm. Dat voelt aan alsof je schouders vanuit je elleboog lichtjes omhooggeduwd worden. Dat voelt in het begin onwennig aan want de meeste mensen werkten tot nu toe aan een te lage tafel. 
Doe je echter vooral aan data- en tekstverwerking, dan nemen we de ellebooghoogte eventueel min de hoogte van het toetsenbord. Op ellebooghoogte zal echter maar voor een minderheid van de gebruikers zijn. Je zou verwachten dat we voor de meeste mensen op gemiddeld 75cm bureauhoogte zouden uitkomen maar niets is minder waar. Nagenoeg alle tafels staan systematisch te laag.  Niet vergeten trouwens dat de Belgische en Nederlandse bevolking tot de grootste ter wereld behoort. Aan een te lage bureau kan je onmogelijk nog een goede zithouding bekomen. Is je bureau echter te hoog, dan zou je kunnen overwegen om een voetenbankje of een stoel met een voetenring te gebruiken (zie p.40).
3. Schuif zo dicht mogelijk met je buik tot tegen de rand van je werkblad om de hefboom op je rug zo klein mogelijk te maken. In ons voorbeeld gebruiken we een tafel met buikuitsparing waardoor je nog dichter kan aanschuiven en bovendien je gehele onderarm ondersteund wordt. Gedaan met het gevoel van die scherpe tafelrand op je armen.
4. Ook bij rechtstaand werken gelden dezelfde vuistregels. Afwisseling is ook hier de boodschap. Werk je immers te lang staand, dan loop je kans om rugpijn te krijgen door juist een te holle houding. 

Download white paper zit/sta-bureaus

Kom langs en ontdek al onze modellen in onze showrooms