onze bureaustoelen zijn volledig persoonlijk instelbaar

Je kiest uiteraard geen standaard schoenmaat... Wat kan je zoal (laten) aanpassen bij onze bureaustoelen?

  • zitdiepte
  • zithoogte maar denk aan de juiste gaslift
  • armleuninghoogte, -breedte, -diepte
  • lendensteunhoogte en dikte​
  • neksteun hoogte en -diepte
  • hardheid van de kussens
  • wieltjes voor tapijt of harde vloeren
  • bekleding en kleur naar wens

De zin of onzin van de Europese Norm

Voor langdurig zittend werk aan een werkblad, schrijftafel, computer, enz., worden nog vaak standaard bureaustoelen gebruikt die nauwelijks individueel aanpasbaar zijn en uitgaan van een 90° heuphoek.  Het zitvlak kan niet naar voren kantelen om een open heuphoek te bekomen en vaak kan je met deze stoelen een actief zitpatroon vergeten.
De Europese wetgever voorziet de norm NBN-EN 1335-1 (uit 2020). De benoeming 'norm' is overigens nogal misleidend. Verwacht bijvoorbeeld geen afdwingbare eisen waaraan een stoel moet voldoen vooraleer hij zou mogen verkocht worden.  Interpreteer 'norm' echter beter als richtlijn. Enkel de eerste categorie stoelen Ax van de 4 beschreven categorieën (Ax, A, B en C) komen aardig in de buurt. Zitten met een open heuphoek wordt in deze categorie nog niet voorzien. Daarnaast zijn de Belgen net zoals de Nederlanders behoorlijk groter dan de gemiddelde Europeaan.  In Nederland heeft men daarom een nationale praktijkrichtlijn ontwikkeld NPR1813 (uit 2016) die voor ons het minimum uitgangspunt is. Hierin wordt niet alleen de bureaustoel maar ook de hele werkplek bekeken.  Afhankelijk van de duur en het soort werk gelden er andere eisen voor de kantoorstoel en de tafel. Een optimale stoel ook voor niet-gemiddelde lichaamsbouw moet volgens ons voldoen aan 4 criteria.

1. Actief zitten : een goede bureaustoel nodigt uit tot houdingsvariatie en beweging.
2. Aangepast aan jouw lichaam : een ergonomische bureaustoel is aangepast aan alle maten van jouw lichaam. Dat geldt zowel voor hoogte, zitdiepte, breedte, lendensteunhoogte, armsteunhoogte, weerstand, enz... Dat moet absoluut ook gelden wanneer je niet tot de 'gemiddelde' lichaamsbouw behoort. 
3. Open heuphoek : de bureaustoel moet ook naar voor kunnen kantelen zodat een neutrale bekkenstand en wervelpositie bekomen wordt. 
4. Aangepast aan het werk : een goede bureaustoel moet tevens aangepast zijn aan de specifieke werkomgeving en taakeigenschappen van het type arbeid dat wordt verricht.