onze bureaustoelen zijn volledig persoonlijk instelbaar

Je kiest uiteraard geen standaard schoenmaat... Wat kan je zoal (laten) aanpassen bij onze bureaustoelen?

  • zitdiepte
  • zithoogte maar denk aan de juiste gaslift
  • armleuninghoogte, -breedte, -diepte
  • lendensteunhoogte en dikte​
  • neksteun hoogte en -diepte
  • hardheid van de kussens
  • wieltjes voor tapijt of harde vloeren
  • bekleding en kleur naar wens

De zin of onzin van de Europese Norm

De Europese wetgever voorziet de norm NBN-EN 1335-1 (uit 2000) die je best als minimumnorm beschouwt. De benoeming 'norm' is overigens nogal misleidend. Verwacht geen afdwingbare eisen waaraan een stoel moet voldoen vooraleer hij zou mogen verkocht worden bijvoorbeeld.  Interpreteer 'norm' echter beter als richtlijn. Deze norm alias richtlijn krijgt van ons echter een ruime onvoldoende. De Belgen zijn immers net zoals de Nederlanders groter dan de gemiddelde Europeaan.  In Nederland heeft men daarom een nationale praktijkrichtlijn ontwikkeld NPR1813 met een actuele versie uit 2016 die voor ons het minimum uitgangspunt is. Hierin wordt niet alleen de bureaustoel maar ook de hele werkplek bekeken.  Afhankelijk van de duur en het soort werk gelden er andere eisen voor de kantoorstoel en de tafel. Een optimale stoel ook voor niet-gemiddelde lichaamsbouw moet volgens ons nog verder gaan.  Hierna vind je onze 4 criteria...

1. Actief zitten : een goede bureaustoel nodigt uit tot houdingsvariatie en beweging.
2. Aangepast aan jouw lichaam : een ergonomische bureaustoel is aangepast aan alle maten van jouw lichaam. Dat geldt zowel voor hoogte, zitdiepte, breedte, lendensteunhoogte, armsteunhoogte, weerstand, enz... Dat moet absoluut ook gelden wanneer je niet tot de 'gemiddelde' lichaamsbouw behoort. 
3. Open heuphoek : de bureaustoel moet ook naar voor kunnen kantelen zodat een neutrale bekkenstand en wervelpositie bekomen wordt. 
4. Aangepast aan het werk : een goede bureaustoel moet tevens aangepast zijn aan de specifieke werkomgeving en taakeigenschappen van het type arbeid dat wordt verricht.