Ergonomische relaxzetel

Een ergonomische relaxzetel

Een goede relaxzetel moet aan heel wat eisen voldoen: de maatvoering moet kloppen, een goede steun geven in je lage rug, heerlijk relaxen mogelijk maken en hij ziet er het liefst nog eens mooi uit ook. Zie weer het bos door de bomen en lees waarop je allemaal best let bij de aankoop van jouw nieuwe zetel. 

Voorkom een miskoop en laat je begeleiden door een specialist. Onze ergonomische adviseurs geven je graag en goed advies bij de keuze van het juiste model. Stel nadien zelf je volledige afwerking samen zoals stof of leder, de kleur, type van voet, enz... 

Ik wil graag een afspraak bij een specialist

Dit zijn de sterke punten van onze relaxzetels

1. De juiste maatvoering

Enerzijds wil een fabrikant liefst een zo groot mogelijke serie maken van eenzelfde model om de kosten te drukken. Als je al een bereidwillige fabrikant vindt,  dan is een relaxzetel op maat dus per definitie duurder. Een oplossing kan er in bestaan om verschillende standaardmaatvoeringen aan te bieden. Net zoals we geëvolueerd zijn van kleren op maat naar confectiekleding. Het volstaat echter niet om een labeltje “S”, “M” of “L” op een zetel te plakken. De maten moeten nog wel kloppen.  Maar al te vaak vragen wij ons af welke mens er in hemelsnaam model heeft gestaan bij het ontwerp van dat meubel : een korte dikke met te lange bovenbenen?

De meeste mensen vragen nog altijd in de eerste plaats een mooie relaxzetel voor in de huiskamer. Ergonomische aspecten verdwijnen daardoor naar de achtergrond. Je hebt echter een probleem als je enkel van strakke, rechte designs houdt… Je rug is namelijk ook niet vlak en strak. Ergens zal je dus toch strategische rondingen moeten voorzien om je rug te ondersteunen. Natuurlijk mag je relaxzetel ook nog mooi zijn, liefst zelfs, maar de ondersteuningsfunctie mag je absoluut niet uit het oog verliezen. 

zithoogte

Een correcte zithoogte geeft steun aan je voeten en vermijdt dat je onderuit zakt. Lees meer.

zithoogte

Zitdiepte
Wij adviseren je een relaxzetel waar de zitdiepte klein genoeg is zodat je uitstekend rugcontact kan maken zonder dat je nog extra kussens in je rug moet foefelen. 
Uitgangspunt is dat de zittingrand tot in de knieholte mag komen en dat je tegelijkertijd in staat moet zijn om goed aan te sluiten met je rug tot aan de rugleuning zonder dat er nog een opening is ter hoogte van de lendenen.

Zithoogte
Kies een zodanige zithoogte zodat je probleemloos met de voeten aan de grond kan. Als je een zetel komt kiezen, let er dan ook op dat je dit doet met of zonder de schoenen/pantoffels die je thuis gebruikt. Kies je immers bij ons de relaxzetel wanneer je een hakje draagt, dan is die relax bij je thuis op blote voeten te hoog.
Onze relaxzetels zijn verkrijgbaar in verschillende hoogten, sommigen zelfs met een spindel of gasveer zodat je de hoogte kan bijregelen.

Armleuningen
De armleuningen dienen het gewicht van je armen te dragen waardoor nek- en schouderspieren voldoende kunnen ontspannen. 
Als je rechtop zit, zijn hoge armleuningen het meest comfortabel bijvoorbeeld om je armen te laten rusten terwijl je een boek vasthoudt. Wil je de armleuningen echter achteruit relaxend gebruiken, dan zijn ze best lager. Dat is dan ook de reden waarom armleuningen van vele relaxzetels naar achteren aflopen. Maar de voorwaarde is wel dat ze vooraan hoog genoeg moeten beginnen. Bij voorkeur sluiten de armleuningen ook in de breedte aan bij je lichaam zodat je je armen niet te wijd moet zetten.

Rugleuninghoogte en neksteun
De neksteun moet wel degelijk in de nek en niet op het achterhoofd steun geven. Wil je dan één zetel gebruiken met verschillende personen, dan moet de neksteun in de hoogte regelbaar zijn ofwel gebruik je een los neksteunkussen dat met een tegengewichtje over de rugleuning hangt. Zo kan je de neksteunhoogte zelf regelen.. Als je ook neksteun wil bewaren terwijl je achteroverleunend televisiekijkt, dan wil je natuurlijk ook een neksteun die kantelbaar is. Let daarbij op de plaats waar die kantelt: namelijk liefst ter hoogte van nekwervel C7.

 

2. Beenverstelling met knieknik

Een goede relax zorgt ervoor dat je rug zijn normale kromming kan bewaren. Een beenverstelling mét knieknik draagt hiertoe bij. Wanneer je je knieën lichtjes kan plooien, worden de bovenbeenspieren (o.a. quadriceps) langer. Je kan je bekken op deze manier in een correcte positie en ontspannen houden dan wanneer je je benen gestrekt omhoog brengt. Bij heel wat van onze relaxzetels kan je het rugdeel en beendeel ook samen verstellen zodat je niet onderuit zakt.
 

3. Een goede steun in de lage rug

Een goede lumbaalsteun is onontbeerlijk. Je lage rug heeft immers een holte die moet opgevuld worden.  Zonder die ondersteuning kantelt je bekken achteruit en vergroot de druk op je tussenwervelschijven, terwijl kapsel, ligamenten en spieren meer worden belast. Omdat niet iedereen dezelfde holle kromming heeft, zou het fijn zijn als je de dikte van de lumbaalsteun kan kiezen.

Datzelfde geldt voor de hoogte waarop die lumbaalsteun moet ingebouwd zijn. Wij kiezen vaak voor een lumbaalsteun die aanpasbaar is in de hoogte en dikte bijvoorbeeld met verplaatsbare kussentjes of een opblaasbare variant. Vergeet natuurlijk niet een juiste zitdiepte om contact te kunnen maken met die lumbaalsteun.

4. Neksteun aanpasbaar en kantelbaar

Wanneer de juiste maat van de rugleuning en neksteun gevonden wordt, is het altijd een meerwaarde wanneer de neksteun zelf nog verder aangepast kan worden. We denken dan aan de grootte, de dikte maar ook de kantelbaarheid. Wanneer je rechtop zit moet de neksteun meer naar achteren gepositioneerd zijn, terwijl je meer voorwaartse steun nodig hebt in een relaxpositie met de benen omhoog. Vooral wanneer je een boek wil lezen of televisie kijken moet de neksteun voorwaarts gekanteld kunnen worden. 

 

5. Hartbalans positie

Als je voeten hoger liggen dan je bekken, ondervind je een deugddoende ontlasting van je benen. Veneus bloed vloeit dan door de zwaartekracht makkelijker terug richting hart en ontlast vermoeide of opgezette benen. Met een hartbalans positie bedoelen we dat je voeten ter hoogte van je hart kunnen gepositioneerd worden.

Hulp nodig bij de keuze van een goede relaxzetel? 

Relaxzetel met opstahulp

We worden allemaal een dagje ouder en niemand wil afhankelijk zijn van anderen om in en uit de zetel te komen. Een opstahulp kan hiervoor een perfecte oplossing zijn. Bekijk het als een ingebouwde liftfunctie die je lichaamsgewicht op een veilige manier hoger brengt, tot bijna op stahoogte. Je hoeft dus zo goed als geen spierkracht te gebruiken op om te staan.

Bijna al onze relaxzetels kunnen uitgerust worden met deze functie. Je moet dus geen vrees hebben dat dit per definitie een 'rusthuismodel' wordt. Je kan een mooie, moderne zetel hebben die gewoon beschikt over dergelijke functie.  

Relaxzetel op maat

Wanneer we in ons uitgebreide gamma toch niet de juiste maat vinden, dan kunnen we de zetel nog altijd volledig op jouw maat laten maken. Stel dat een schoen in maat 42 te klein is, en maat 43 te groot, willen wij niet dat je tot een slechte keuze gedwongen wordt maar dat wij gewoon maar 42,5 laten maken voor jou. 

We werken hiervoor samen met de fabrikant FitForm. Ze zijn gespecialiseerd in maatwerk én allerhande mogelijkheden voor mensen met een beperking of met een bepaalde rugaandoening. Er zijn dan ook tal van functies mogelijk om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Klik hier voor meer info