Hulpmiddelen

Hulpmiddelen voor de stoel

Ergonomische hulpmiddelen zorgen ervoor dat de zithouding op een standaard stoel verbetert. Een standaard stoel heeft vaak een rechte zitting en een rechte rug. Hierdoor ga je met een te bolle rug zitten. De hoek in het bekken is immers 90° door deze té rechte stoel. Bij 90° kantelt het bekken sowieso naar achteren. Hierdoor staat het niet meer in de neutrale positie en zal heel de ruggengraat meegetrokken worden in die bolle positie. Eén enkel kussen op de zitting kan er al voor zorgen dat je terug de 'normale' hollere rug krijgt. Deze kussens zijn steeds dikker aan de achterkant, waardoor je een openheuphoek bekomt. Je knieën zitten nu lager dan je bekken. Het zitvlak is niet meer recht. Het bekken blijft in de normale positie. De rug zit veel gezonder. Bovendien kan je ook vanuit vele zitkussens beweging uitlokken. Veel houdingsvariatie tijdens het zitten, is immers heel erg belangrijk om je rug niet teveel te belasten.  

Hulpmiddelen in de auto

Ook in de auto is het belangrijk dat je op de juiste manier zit. Vele autozetels zijn ondertussen aanpasbaar, maar toch slagen ze er nog in om je in de verkeerde houding te doen zitten. Vaak loopt de zitting schuin naar achteren toe ipv schuin naar voren. Op die manier kom je terug in de bolle positie te zitten aangezien de hoek in je heup vaak zelfs kleiner wordt als 90°. Een vaste zitwig kan hierbij helpen. Je zitting wordt daardoor iets rechter. Bovendien vult het vaak ook de kuipvorm op van je zitting. Je knie komt meer op 1 lijn met je bekken. Om dan de hoek tussen je bovenlichaam en onderlichaam te vergroten, moet je ook nog de rugleuning naar achteren kantelen. Dit kan bij elke autozetel. Zo vergroot je de hoek totdat je in een ruime openheuphoek zit. Mogelijks heb je dan ook nog een rugsteunkussen nodig, om de onderrug nog extra te steunen. Een volledig zit en rugkussen, vast aan elkaar, is hiervoor vaak de beste oplossing. Zo kan je ontspannen rijden en komt er veel minder druk op de ruggengraat. Lange autoritten blijven natuurlijk belastend voor de rug. Dus probeer ook af en toe eens te stoppen en wat rond te wandelen.

Meer weten over:

Bureaustoelen

Een bureaustoel kan er klassiek uitzien maar beschikt misschien wel over unieke eigenschappen. Kijk hier waar u op moet letten.

Bureaustoelen