zithoek en knieknik

de juiste zithoek en knieknik

De hoek tussen zitting en romp is bij een relaxzetel meestal regelbaar ofwel handmatig of elektrisch.  Als we het hier dus over de zithoek hebben, dan is dat de hoek waarin je zit wanneer de relaxzetel helemaal rechtop staat.  Een heel gebruikelijke hoek is rond de 102°.  Een grotere rond de 108° en voor mensen die graag recht zitten liever niet minder dan 96°.  Wanneer je de voetenbank gebruikt, dan moet je relaxzetel echt wel voorzien zijn van een knieknik.

Die buiging in het kniegewricht zorgt ervoor dat een aantal spiergroepen minder op rek staan (waaronder de achterste dijbeenspieren en heupspieren die over de heup én de knie lopen).  Het gunstige gevolg is dat je ontspannen kan zitten met het bekken in een meer neutrale positie.  
Mensen die last hebben van ‘zware benen’ kunnen ook opteren voor relaxzetels met een voetpositie hoger dan de horizontale. Hoogstand van de benen zal de veneuze terugvloei bevorderen zodat het bloed in de onderste ledematen gemakkelijker wordt teruggepompt naar het hart.