Een hard slaapsysteem?
Je krijgt een onnatuurlijke kromming van de wervelzuil in zijlig omdat de taille niet voldoende ondersteund wordt. Dit is ook het geval in ruglig. De uitstekende gedeelten van het lichaam (schouders, bekken) ondervinden een te grote druk omdat er onvoldoende ruimte is. Hierdoor lig je als het ware op het systeem.
Je ligt niet in evenwicht, er vindt een slechte doorbloeding plaats en er treedt pijn op aan schouders, heupkom en ribben. Om deze pijnlijke houding te vermijden gaan wordt er te veel van houding veranderd en gaat er vaak doorgedraaid worden naar buikligging, de slechts mogelijke slaaphouding.
Een zacht slaapsysteem?
Ook hier krijg je een onnatuurlijke kromming van de wervelzuil omdat het bekken te diep wegzakt. Hierdoor worden de tussenwervelschijven samengedrukt, vooral in de regio van de lage rug. Spieren, ligamenten en gewrichtskapsels komen eveneens onder stress te staan.
Door het te diep wegzakken van het bekken en onvoldoende steun aan de lage rug gaat men in zijligging volledig doorzakken. Ook in ruglig wordt de lage rug helemaal afgevlakt. De rugkromming ter hoogte van de borstwervels gaat te bol worden. Ook belemmert een te zacht systeem de beweging van de slaper.
een juist slaapsysteem!
Een goed slaapsysteem is hard waar nodig en zacht waar nodig. Daarom zal het opgebouwd zijn in verschillende zones. Een stevige zone rond het bekken omdat zich daar makkelijk tot een derde van ons lichaamsgewicht bevindt. Een zeer zachte zone ter hoogte van de lichte, bredere schouders is zeer belangrijk.
Ter hoogte van de taille (lage rug) moet er een extra stevige zone voorzien worden omdat op die plaats de meeste steun vereist is.
De absolute stevigheid zal wel altijd moeten aangepast worden aan de lichaamskenmerken van de slaper.