30 mei 2023
De Tempur matrassen en hoofdkussens zijn voor vele mensen niet onbekend. De marketingcampagne belooft een maximale drukverdeling en dus een goede nachtrust. Hierdoor wordt men als klant vaak overtuigd tot een aankoop. Maar is een Tempur hoofdkussen het ideale hoofdkussen? We geven jullie een objectieve inkijk in onderstaand artikel.

Oorsprong van het visco-elastische schuim

De ontwikkeling van Tempur vindt zijn oorsprong in de jaren 70. NASA wou de astronauten drukverlichting bieden. In de jaren 80 sprongen grote bedrijven op dit concept om het materiaal verder te perfectioneren. Vervolgens werd het in de slaapomgeving geïntroduceerd waardoor het alom bekend raakte.

Sindsdien bieden verschillende fabrikanten dit materiaal aan in hun matrassen en hoofdkussens of als drukverdelende toplaag (bovenop een andere basislaag). Het materiaal wordt verkocht onder verschillende benamingen zoals visco-elastisch schuim, traagschuim, nasa-schuim en memory-foam. Er zijn echte fans en zeker niet onterecht aangezien het een goede drukverdeling biedt en dit subjectief als comfortabel wordt ervaren.

Werking van memory-foam

Visco-elastisch polyurethaanschuim wordt in de volksmond traagschuim genoemd omdat het na indrukking traag terugkomt in de oorspronkelijke vorm. De verschillende benamingen leggen uit hoe het schuim werkt en wat het precies is:
- Visco-elastisch betekent dat het materiaal onder invloed van warmte elastisch wordt. Het is bijgevolg een temperatuursgevoelig materiaal.
- De naam traagschuim/memoryfoam heeft alles te maken met hoe het schuim reageert als je het indrukt. Het gaat namelijk traag terug naar de originele vorm net alsof het jouw lichaamsvorm memoriseert
of vasthoudt.

Door lichaamswarmte en druk wordt het schuim zacht en maakt zodoende een perfecte mal van de lichaamsvorm. Bij de uitstekende delen van het lichaam, zoals de schouders en de heupen, wordt het schuim zachter ten opzichte van de minder uitstekende delen. Hierdoor ontstaat er nergens overdruk en wordt de doorbloeding niet verstoord.

Traagschuim heeft echter geen vormvastheid. Om die reden bestaat dit type matras bijvoorbeeld nooit volledig uit traagschuim. Het heeft een veerkrachtige drager nodig om te voorkomen dat het lichaam helemaal in de matras wegzakt. Onder de traagschuimlaag wordt vaak latex, pocketveren of koudschuim gebruikt.
Voor hoofdkussens wordt er niet met een veerkrachtige drager gewerkt. De fabrikant geeft aan dat dit bewust gedaan wordt om het hoofdkussen perfect aan te laten sluiten met de lichaamscontouren en slaaphoudingen. Een tempurkussen is daarom volgens deze fabrikanten geschikt voor zowel rug-, zij- als buikslapers.

Ventilerende eigenschappen

Traagschuim heeft een open celstructuur, maar deze druk je snel dicht waardoor traagschuim de neiging heeft warmte en vocht op te slaan. Het is daarom van belang dat de traagschuimlaag op waterbasis verlijmd wordt zodat de celstructuur aan de onderkant openblijft en het traagschuim beter kan ventileren.

Traagschuimeffect

Soorten Tempur kussens

Er zijn 2 grote categorieën binnen het assortiment van Tempur: de comfortkussens en de ergonomische kussens.

  • Comfortkussens

Dit zijn de klassiek gevormde kussens met een zacht of een stevig ondersteuningsgevoel.
Wie nek-of schouderklachten heeft, of fysiologische problemen in de toekomst wil vermijden, kan het best kiezen voor een ergonomisch hoofdkussen. Een comfortkussen biedt niet de nodige ondersteuning, en kan je dus al bij voorbaat uitsluiten.

  • ergonomische kussens

Er is een variatie aan ergonomische Tempur hoofdkussens afhankelijk van welke slaaphouding uw voorkeur geniet:

- Een hoofdkussen met nekrol voor de rug- of zijslapers om de nekholte op te vullen.

- 2-in-1 kussens voor de slaper met veel houdingsafwisseling.

- een gebogen hoofdkussen voor personen die “foetaal” slapen.

- een extra zacht kussen voor de buikslaper.

Voor wie is Tempur (niet) geschikt?

De specifieke fysieke eigenschappen van het materiaal maken dat Tempur hoofdkussens niet voor iedereen geschikt zijn.

Omwille van zijn drukverdelingseigenschappen kan dit type van hoofdkussen geschikt zijn voor personen die bedlegerig en/of mobiliteitsverlies kennen en dus lang in dezelfde houding slapen zonder te bewegen. Hierdoor voorkom je niet-wegdrukbare roodheid, de voorbode van doorligwonden, ter hoogte van bijvoorbeeld het achterhoofd of de oorschelpen.

Aangezien het materiaal geen vormvastheid biedt en tijd nodig heeft om zich aan te passen, is een Tempur hoofdkussen minder geschikt wanneer je een expliciete en actieve nekondersteuning wenst om bijvoorbeeld de spanning van de schouder- en nekspieren, en de daarmee gepaard gaande spanningshoofdpijn of nachtelijke migraine weg te nemen. Ook de woelers in bed gaan vaak een goede ondersteuning missen omdat het materiaal tijd nodig heeft om terug de oorspronkelijke vorm aan te nemen.

De beperkte ventilerende capaciteiten maken dat nachtelijke zweters, mensen die het  snel warm hebben en personen in de menopauze (is het oké om de aanhalingstekens weg te laten, want het klopt wel echt niet?) het hoofdkussen snel als te warm kunnen ervaren.

Tempur hoofdkussens versus hoofdkussens uit latex

Wanneer je een aankoop overweegt, is het belangrijk dat je kiest voor een kussen dat de natuurlijke positie van je nek en wervelkolom respecteert. Zo vermijd je fysiek ongemak, nekklachten en toekomstige wervelproblemen.
Een hoofdkussen dient jou op een betere en een ergonomisch verantwoorde manier laten slapen.

Sit & Sleep verkiest hoofdkussens uit latex boven deze in traagschuim. Dit materiaal biedt een onmiddellijke en consistente ondersteuning van jouw wervels. Door de open celstructuur is een hoofdkussen in latex ook ventilerend. Een buitenhoes in katoen versterkt dit ventilerende effect.

Het grote verschil met traagschuim is dat latex vormvast en niet temperatuurgevoelig is. Een hoofdkussen in latex biedt altijd en onmiddellijk dezelfde ondersteuning. Een hoofdkussen in traagschuim zal in de winter (te) hard aanvoelen en op hete zomernachten (te) zacht. Dit maakt een consistente ondersteuning quasi onmogelijk.

Voor personen waar de vormvastheid van een latex hoofdkussen net iets te stevig aanvoelt, kan een dun toplaagje van traagschuim een oplossing bieden. Op die manier heb je de sterktes van beide materialen gecombineerd in één hoofdkussen.