Zadelstoelen

Waarom en voor wie een zadelstoel?

Met een zadelstoel zit je met een grote open heup-hoek en zorg je voor een neutrale lage rugpositie (lees hier meer over een open heuphoek). Hoe hoger je de stoel kan plaatsen, hoe beter deze eigenschap tot zijn recht kan komen. De zadelvormige zitting zorgt er dan voor dat je niet van de stoel afglijdt. Kies ook hier een zadelstoel die beweeglijk is. Zo zorg je voor een betere doorbloeding, je belast je verschillende weefsels afwisselend, je traint je spieren. Een dynamisch zitpatroon is altijd beter dan een zithouding waar je nauwelijks beweegt.

Sommige zadelstoelen zijn voorzien van een lendensteun die toelaat om langduriger in een correcte houding te werken omdat je af en toe je rugspieren eens kan laten uitrusten.

De zadelstoel is erg geschikt als je moet werken aan werktafels van verschillende hoogten, bijvoorbeeld aan een tekentafel als sta-hulp of aan een voldoende hoge bureau. Daarom zijn ze onze favorieten aan zit/sta-tafels. Ook specifieke beroepen die halfstaand werken, zullen dit een zalige stoel vinden. Denk maar aan hoge werkplekken van : goudsmid, tandarts, kiné, chirurg, labo, mecanicien, in de industrie, horeca,...

Kan ik een zadelstoel gebruiken aan een “gewone” bureau?

Aan een hoge bureau kan je zonder twijfel een zadelstoel gebruiken. Uiteraard behoud je contact met je voeten plat op de grond of gebruik je een voetenbankje of voetenring als het werkblad nog altijd te hoog staat. Denk maar aan werken aan een balie, kassa, erg hoge werkbank enz…

Maar omgekeerd vinden we een zadelstoel niet de ideale stoelkeuze om aan een “gewone” tafelhoogte van ca 75cm te gebruiken omdat de heuphoek dan terug richting 90° gaat.  Voor kinderen, kleinere jongeren of volwassenen met een kleine gestalte is dat dan weer wel een voordeel : stond de tafel anders te hoog, dan kunnen ze nu hoger zitten !