Een ergonomische bureaustoel kan een uitstekende keuze zijn voor intensief werken op je computer, schrijven of studeren aan je bureau.  Onze ergonomen selecteerden voor jou de beste ergonomische bureaustoelen op de markt.  Er bestaat eigenlijk niet zoiets als dé ergonomische bureaustoel voor iedereen. Dat zal vooral van jouw lichaamsbouw afhangen. Wist je trouwens dat de term ergonomische bureaustoel helemaal niet beschermd is?  Elke fabrikant mag zijn stoel ergonomisch noemen. Wat is dan wel een goede ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is helemaal instelbaar

Het is onvermijdelijk dat je ergonomische bureaustoel de nodige instelmogelijkheden biedt. Je hoort wel eens "One size fits all" maar dat is ontwerpluiheid en staat haaks op ergonomie. Zelfs al ben je een beetje huiverig bij het idee van allerlei hendels en knoppen, éénmaal goed ingesteld hoef je die niet meer te gebruiken. Een bureaustoel wordt pas ergonomisch als hij aan jouw lichaamskenmerken kan aangepast worden. Je lichaam is niet gemiddeld. Je bent uniek met langere of kortere benen, je bent zwaarder of lichter en misschien heb je specifieke rugklachten.

Als we aan instellen denken, dan gaat het natuurlijk over je stoel hoger of lager zetten. Maar vergeet ook niet de verstelbaarheid van zitdiepte, rughoogte, hoogte en diepte van de lumbaalsteun, zit- en rugbreedte, armleggerverstelling, bewegingsweerstand, rughoekverstelling, gaslifthoogte, enz...  Stoelen die intensief gebruikt worden, horen nu eenmaal meer instelmogelijkheden te hebben dan stoelen waar je kortere periodes op zit. Het is toch nuttig om te beseffen dat je persoonlijke stoel thuis of op het werk zelden minder dan 2 uur per dag gebruikt. Best dus goed instellen lijkt ons, maar dan moet de stoel wel op zijn minst instelbaar zijn!

Een goede bureaustoel is aangepast aan JOUW lichaamskenmerken

We merken dat het geen sinecure is om zo’n geavanceerde, ergonomische bureaustoel goed in te stellen.  Het kan zijn dat je wat minder technisch aangelegd bent.  Maar meestal komt het omdat je de neiging hebt om de stoel in te stellen zoals je gewoon was. Vaak stel je van nature de bureaustoel te laag in, staat de lumbaalsteun te hoog en staat de hoek tussen zitting en rug verkeerd. Dat jarenlange, oude zitpatroon mét rugpijn verschilt van wat het zou kunnen zijn op een goede ergonomische bureaustoel. 

Daarom nemen onze ergonomen ruim de tijd om samen met jou deze stoel in te stellen. Zo ervaar je zelf het verschil wat een goed ingestelde stoel voor jou kan betekenen.  Dat is online niet mogelijk. Vergelijk deze mogelijke aankoop een beetje met de keuze van een aangepaste loopschoen of een orthopedische schoen. Die pas je toch echt aan en laat je ook aanpassen door de expert totdat die gegoten zit? Want elke voet en elk looppatroon is uniek.

Ga voor een open heuphoek

Een goede ergonomische bureaustoel dient ook naar voor kunnen kantelen zodat een neutrale bekkenstand en wervelpositie bekomen wordt. Het is net die kanteling die zitten zonder rugklachten mogelijk maakt. De juiste instelling van de stoel is hier cruciaal zodat je niet het gevoel hebt dat je met je neus op je bureau geduwd wordt. 

In de Europese norm wordt deze bekkenkanteling niet voorzien maar wel in de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR (NPR 1813). Opnieuw is dit geen verplichting om altijd zo te zitten, wij raden het erg aan. Maar de stoel moet op zijn minst de mogelijkheid bieden.  Lees meer over open heuphoek.

Waarom zijn onze bureaustoelen de beste op de markt?

1. Test je ergonomische bureaustoel gratis uit bij je thuis of op het werk

Waarom uittesten? Een goede ergonomische stoel vergt niet alleen een financiële investering maar is ook een rendabele investering in je gezondheid en comfort. Test simpelweg een gelijkaardige stoel op voorhand bij je thuis of op het werk. Zo ben jij zeker van de juiste keuze en wij van een tevreden klant!

Hoe gaat dat praktisch in zijn werk? In ons adviesgesprek overlopen we samen welke ergonomische stoelen voor jou in aanmerking komen. De stoel van je voorkeur kan je vaak ineens mee naar huis nemen om te testen. Als dat het laatste exemplaar zou zijn, dan spreken we een later moment af wanneer de andere teststoelen weer binnengebracht zijn.

Wakosta? Het uitlenen zelf is helemaal kosteloos. Een waarborg betalen hoeft niet maar we vragen wel een kopietje van je identiteitskaart. Vanzelfsprekend draag je goed zorg voor de uitgeleende bureaustoel.  De test-periode is overeen te komen en kan een paar dagen tot een week bedragen.

Heerlijk bevallen of twijfel je nog? Bevalt de ergonomische stoel dan hebben we hem vaak in voorraad of bestellen we hem helemaal volgens jouw keuze. Aarzel niet om nog een ander type uit te proberen als je twijfelt.  Het moet gewoon goed zijn! 

2. Zorgeloos met tot wel 10 jaar garantie

Met onze garantie op bureaustoelen zit je goed! Op heel wat van onze bureaustoelen heb je tot 10 jaar garantie op de mechanische onderdelen. Zelfs tot levenslang op de gasliften. Een hoge duurzaamheid betekent bovendien dat onderdelen die kunnen slijten, ook kunnen vervangen worden. De fabrikanten waar we mee samenwerken, halen niet zomaar de hoogste ecologische normen! En treedt er onverhoopt toch een probleem op, dan nemen we de werkuren op ons als je de stoel zelf bij ons binnenbrengt. Uiteraard kan onze hersteldienst ook tegen vergoeding bij je thuis of op het werk de naservice verzorgen.

 

3. Kies uit meer dan 50 verschillende ergonomische bureaustoelen

Je vindt in ons assortiment meer dan 50 stoeltypes van de toonaangevende fabrikanten op ergonomisch vlak. En elk stoeltype kies je nog in allerlei varianten en maatvoeringen. Dan hebben we het dus nog niet gehad over de ontelbare kleuren en bekledingen in stof of leder om je stoel ook mooi te maken. We kiezen samen met jou uit welke stoel voor jou als gegoten past. Vergeet niet dat je met onze test-service de stoelen gratis mag uittesten bij je thuis of op het werk!

 

4. Laat ze aanpassen door onze ergonomen

Al onze adviseurs genoten een ergonomische opleiding : kinesisten, ergotherapeuten, bewegingswetenschappers,... Ze selecteren samen met jou de juiste ergonomische bureaustoel en passen hem helemaal aan jouw lichaam aan

 

5. Deze ergonomische bureaustoelen voldoen aan de strengste ergonomische normen

De Europese wetgever voorziet de norm NBN-EN 1335-1 (uit 2020). De benoeming 'norm' is hier nogal misleidend. Verwacht bijvoorbeeld geen afdwingbare eisen waaraan een stoel moet voldoen vooraleer hij zou mogen verkocht worden.  Interpreteer 'norm' echter beter als richtlijn. Enkel de eerste categorie stoelen Ax van de 4 beschreven categorieën (Ax, A, B en C) komen aardig in de buurt van een ergonomische bureaustoel.

Maar zitten met een open heuphoek wordt in deze categorie nog niet voorzien. Als je weet dat de Belgen net zoals de Nederlanders behoorlijk groter zijn dan de gemiddelde Europeaan, dan begrijp je waarom voor ons de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR 2016) op zijn minst het uitgangspunt is. 

 

Maak nu online een afspraak met onze adviseur

Voordelen en nadelen van de ergonomische bureaustoel

Voordelen

+ beschikt over wieltjes: is dus makkelijk verplaatsbaar

+ is voorzien van een draai-as: je kan er makkelijk draaiend in- en uitstappen ook al heb je weinig beschikbare ruimte achter je

+ is voorzien van een draai-as: bij een L-opstelling van bureau kan je makkelijk naar je verschillende werkbladen toedraaien en vermijd je dat je getorst zou werken

+ klassiek uitziend: in conservatievere omgevingen worden ze algemeen aanvaard. Wat niet wegneemt dat je ze ook erg hip kan maken met de juiste stof- en kleurkeuze

+ bekleding: onnoemelijk veel mogelijkheden zowel in stof als leder van braaf conservatief naar hipper, hipst

+ aanpasbaarheid: vele instelmogelijkheden laten toe dat meerdere personen één bureaustoel kunnen gebruiken mits goed ingesteld. Mooi meegenomen bij de flex-werkplek of zelfs de thuiswerkplek

+ aanpasbaarheid: individuele instelling van zithoogte, zitdiepte, rugleuninghoogte, armleggerhoogte, armleggerbreedte, armleggerdiepte, positie en dikte van de lumbaalsteun, rughoek, bewegingsweerstand naar voren, bewegingsweerstand naar achteren, neksteun, ...

+/- Hou rekening met je bureauhoogte. En pas dan bij voorkeur de bureauhoogte aan je stoel aan in plaats van omgekeerd.  Want eigenlijk zou je eerst je zithoogte aan je benen mogen aanpassen en dan de bureau aan je stoel…  Meestal staat de bureau te laag. 

Nadelen

- complexiteit van de instellingen.  Zonder gedegen begeleiding slagen gebruikers er vaak niet in om het potentieel van deze ergonomische stoelen tot zijn recht te laten komen

- sommige bewegingsmechanieken zijn te stroef voor lichtere gebruikers

- ondanks allerlei instelmogelijkheden kan het best zijn dat de maatvoering voor jou niet klopt. Laat je adviseren.

Maak nu online een afspraak met onze adviseur

Gerelateerde artikelen

Waarom is zitten met een open heuphoek zo belangrijk?

We spreken over een open heuphoek bij het zitten van zodra de hoek tussen je romp en je bovenbenen groter dan 90° wordt. Op een klassieke stoel is die vaak 90° of minder. Op een kniestoel rond de 105°-110°, op een zadelstoel nog groter en al staand heb je een heuphoek van rond de 180°.