De sterke punten van onze relaxzetels

1. De juiste maatvoering

Enerzijds wil een fabrikant liefst een zo groot mogelijke serie maken van eenzelfde model om de kosten te drukken. Als je al een bereidwillige fabrikant vindt,  dan is een relaxzetel op maat dus per definitie duurder. Een oplossing kan er in bestaan om verschillende standaardmaatvoeringen aan te bieden. Net zoals we geëvolueerd zijn van kleren op maat naar confectiekleding. Het volstaat echter niet om een labeltje “S”, “M” of “L” op een zetel te plakken. De maten moeten nog wel kloppen.  Maar al te vaak vragen wij ons af welke mens er in hemelsnaam model heeft gestaan bij het ontwerp van dat meubel: een korte dikke met te lange bovenbenen?

De meeste mensen vragen nog altijd in de eerste plaats een mooie relaxzetel voor in de huiskamer. Ergonomische aspecten verdwijnen daardoor naar de achtergrond. Je hebt echter een probleem als je enkel van strakke, rechte designs houdt… Je rug is namelijk ook niet vlak en strak. Ergens zal je dus toch strategische rondingen moeten voorzien om je rug te ondersteunen. Natuurlijk mag je relaxzetel ook nog mooi zijn, liefst zelfs, maar de ondersteuningsfunctie mag je absoluut niet uit het oog verliezen. 

relaxen op maat

Zitdiepte
Wij adviseren je een relaxzetel waar de zitdiepte klein genoeg is zodat je uitstekend rugcontact kan maken zonder dat je nog extra kussens in je rug moet foefelen. 
Uitgangspunt is dat de zittingrand tot in de knieholte mag komen. Tegelijkertijd dien je in staat te zijn om goed aan te sluiten met je rug tot aan de rugleuning zonder dat er nog een opening is ter hoogte van de lende.

relaxen op maat

Zithoogte
Kies een zodanige zithoogte zodat je probleemloos met de voeten aan de grond kan. Als je een zetel komt kiezen, let er dan ook op dat je dit doet met of zonder de schoenen/pantoffels die je thuis gebruikt. Kies je immers bij ons de relaxzetel wanneer je een hakje draagt, dan is die relax bij je thuis op blote voeten te hoog.
Onze relaxzetels zijn verkrijgbaar in verschillende hoogten, sommigen zelfs met een spindel of gasveer zodat je de hoogte kan bijregelen.

relaxen op maat

Armleuningen
De armleuningen dienen het gewicht van je armen te dragen waardoor nek- en schouderspieren voldoende kunnen ontspannen. 
Als je rechtop zit, zijn hoge armleuningen het meest comfortabel bijvoorbeeld om je armen te laten rusten terwijl je een boek vasthoudt. Wil je de armleuningen echter achteruit relaxend gebruiken, dan zijn ze best lager. Dat is dan ook de reden waarom armleuningen van vele relaxzetels naar achteren aflopen. De voorwaarde is wel dat ze vooraan hoog genoeg beginnen. Bij voorkeur sluiten de armleuningen ook in de breedte aan bij je lichaam zodat je je armen niet te wijd moet zetten.

relaxen op maat

Rugleuning en neksteun
De neksteun moet wel degelijk in de nek en niet op het achterhoofd steun geven. Wil je dan één zetel gebruiken met verschillende personen, dan dient de neksteun in de hoogte regelbaar zijn ofwel gebruik je een los neksteunkussen dat met een tegengewichtje over de rugleuning hangt. Zo kan je de neksteunhoogte zelf regelen.. Als je ook neksteun wil bewaren terwijl je achteroverleunend televisiekijkt, dan wil je natuurlijk ook een neksteun die kantelbaar is. Let daarbij op de plaats waar die kantelt: namelijk liefst ter hoogte van nekwervel C7.

ergonomische relax elektrisch verstelbaar

2. Beenverstelling met knieknik

Een goede relax zorgt ervoor dat je rug zijn normale kromming kan bewaren. Een beenverstelling mét knieknik draagt hiertoe bij. Wanneer je je knieën lichtjes kan plooien, worden de beenspieren aan de achterzijde langer (o.a. hamstrings, kuitspieren) langer. Je kan je bekken op deze manier in een meer correcte positie en ontspannen houden dan wanneer je je benen gestrekt omhoog brengt. Bij heel wat van onze relaxzetels kan je het rugdeel en beendeel ook samen verstellen zodat je niet onderuit zakt.

ergonomische relax elektrisch verstelbaar

5. Hartbalans positie

Als je voeten hoger liggen dan je bekken, ondervind je een deugddoende ontlasting van je benen. Veneus bloed vloeit dan door de zwaartekracht makkelijker terug richting hart en ontlast vermoeide of opgezette benen. Je kan het extreme beeld voorstellen waarbij de benen hééél hoog liggen en dan zal je zelfs stuwing voelen in je hoofd. Dat is echter niet de bedoeling. We streven met een hartbalans positie naar een houding van je voeten ongeveer ter hoogte van je hart voor een evenwichtige bloedcirculatie.

Hulp nodig bij de keuze van je relax?

Neem dan zeker contact op met één van onze specialisten!

Relaxzetel met opstahulp

ergonomische relax elektrisch verstelbaar opstahulp

Ondervind je een knie- of heupprobleem of word je gewoon een dagje ouder met krachtverlies als gevolg? Dan kan een opstahulp hiervoor een perfecte oplossing zijn. Niemand wil afhankelijk zijn van anderen om in en uit de zetel te stappen. Bekijk het als een ingebouwde liftfunctie die je lichaamsgewicht op een veilige manier hoger brengt, tot bijna op stahoogte. Je hoeft dus zo goed als geen spierkracht te gebruiken om op te staan.

Bijna al onze relaxzetels kunnen uitgerust worden met deze functie. Je dient dus geen vrees hebben dat dit per definitie een 'rusthuismodel' wordt. Je kan een mooie, moderne zetel hebben die gewoon beschikt over dergelijke functie.  

Relaxzetel op maat

relaxen op maat

Wanneer we in ons uitgebreide gamma toch niet de juiste maat vinden, dan kunnen we de zetel nog altijd volledig op jouw maat laten maken. Stel dat een schoen in maat 42 te klein is, en maat 43 te groot, willen wij niet dat je tot een slechte keuze gedwongen wordt maar dat wij gewoon maat 42,5 laten maken voor jou. 

We werken hiervoor samen met de fabrikant FitForm en Straessle. Ze zijn gespecialiseerd in maatwerk. Ook allerhande aanpassingen voor mensen met een beperking of met een bepaalde rugaandoening behoren tot de mogelijkheden. 

relaxen op maat

Eerst dienen we je maten op te nemen. Dit doen we met behulp van een meetstoel.

We meten:

  • de zithoogte
  • de zitdiepte
  • de armleggerhoogte

Daarnaast kiezen we de best passende vulling voor de zitting en de juiste opstafunctie.

 

De ILP rugleuning

relaxen op maat zorgstoel

Indien er sprake is van een bepaalde aandoening waardoor rechtopzitten steeds lastiger wordt, kan een IPL optie gekozen worden. De Individuele Laterale Polster rugleuning; dit houdt in dat een geheel individueel passende zij-ondersteuning wordt gemaakt. De kussentjes van schuim kunnen steeds op de juiste hoogte gepositioneerd worden. Eens ze juist geplaatst staan, plooi je de stof terug, zodat de relax een mooi geheel oogt. Hierdoor wordt de neiging om scheef te zakken tegengegaan en behoud je goed steun aan de rug.

De kyphose rugleuning

relaxen op maat kyphose

Bij een kromgebogen rug (kyphose) kunnen rug- en nekklachten opspelen. Door een rug te voorzien die in het midden van zacht schuim is en op 2 plaatsen gebogen kan worden, kan de werverlkolom dieper wegzakken. Hierdoor kunnen de spieren eindelijk even tot rust komen. Pijnklachten kunnen hierdoor verminderen en voorkomen worden. Bij deze relaxzetels is het mogelijk de zitting en rug te kantelen zodat je makkelijker oogcontact kan maken of tv kijken.

 

Het zwenkbaar zijpand

relaxen op maat met opklapbaar zijpand

Indien een transfer van rolstoel naar relax gemaakt dient te worden, is deze optie ideaal. Het zwekbare, opklapbare zijpad vergemakkelijkt zelfstandige transfers. Wanneer de sta-op stand correct wordt gecombineert, functioneert de transfer het meest optimaal. De kans op vallen vermindert aanzienlijk. Het verlaagt de drempel om een transfer te maken naar een 'gewone' comfortabele stoel. Hierdoor kan iedereen genieten van een comfortabele stoel om in uit te rusten. 

Waarom is zitten met een open heuphoek zo belangrijk?

We spreken over een open heuphoek bij het zitten van zodra de hoek tussen je romp en je bovenbenen groter dan 90° wordt. Op een klassieke stoel is die vaak 90° of minder. Op een kniestoel rond de 105°-110°, op een zadelstoel nog groter en al staand heb je een heuphoek van rond de 180°.