De zoektocht naar een goede sofa is niet eenvoudig. Sommige modellen zijn prachtig om naar te kijken maar zitten voor geen meter: de zitting is te diep, de rugleuning te laag, geen goede steun in je lage rug,... 
 

Gelukkig hebben we voldoende aanbod aan salons die een perfecte ondersteuning combineren met een mooi en strak uiterlijk. Samen bekijken we waar je het beste in zit en overlopen we de oneindige mogelijkheden qua afwerking.

Waar let je best op bij de aankoop van een salon?

1. De juiste maatvoering

Zorg ervoor dat de afmetingen in verhouding zijn met jouw lichaamsbouw. Dit kan soms lastig zijn wanneer je als koppel verschilt in lengte. In dat geval raden we aan om rekening te houden met de kleinste persoon voor de zithoogte en met de grootste persoon voor de rugleuninghoogte. 
Kijk zeker volgende afmetingen na vooraleer je overgaat tot een (overhaaste) aankoop;

  • zithoogte: je voeten dienen plat op de grond te kunnen staan wanneer je rechtop zit
  • zitdiepte: de zitting mag aansluiten tot in je knieholte maar niet dieper zijn
  • rugleuninghoogte: de rugleuning ondersteunt je hele romp
  • neksteun : die ondersteunt simpelweg de nek op de juiste manier, zie hieronder
Hukla salon sofaconcept

2. Een verstelbare neksteun

De neksteun is liefst in hoogte regelbaar en kantelbaar. Bij kleinere mensen mag de neksteun niet op het achterhoofd terechtkomen en grotere mensen moeten de bolling van de neksteun kunnen voelen juist onder de schedelbasis in de nek. De kantelfunctie is fijn wanneer je in een relaxpositie toch televisie wil kijken of lezen met een goede ondersteuning.

3. Een ergonomische hoekopstelling

Als je voor een hoekopstelling kiest, kan je die nog comfortabeler maken met de rugverstelbaarheid. Zo kan je ook lekker dwars en languit comfortabel liggen.

We raden zeker aan om dit te combineren met een regelbare neksteun voor een optimale ondersteuning. 

4. Relaxfunctie in je salon

Je kan een salon uitrusten met een heerlijke relaxfunctie. Vaak is deze elektrisch bedienbaar, maar het kan ook manueel. Een uitklapbare voetenbank is mogelijk, maar ook een aparte voetenbank kan soms een goede optie zijn. 

Een goede relaxfunctie zorgt ervoor dat de wervelkolom in een neutrale positie blijft. De knieën komen hoger dan het bekken en dat voorkomt dat je onderuitschuift wanneer je de rugleuning naar achteren verstelt Je mag nooit steun verliezen in de lage rug en ook de neksteun hoort aangepast te kunnen worden naar je relaxpositie. Wist je dat dit ook mogelijk is met een longseat? 

Hulp nodig van een ergonomisch adviseur?

Kom dan zeker eens langs en ontdek al onze modellen! Neem vrijblijvend contact op voor meer info.

Kies je voor een dynamisch of passief zitcomfort?

Een goede zetel met een actief zitcomfort zorgt voor een aangename beweging en past zich aan naargelang de positie die je aanneemt. Wissel af tussen rechtop zitten en zitten met je benen omhoog, het salon volgt je bewegingen. Vaak komt dit type samen met een aparte voetenbank. 
Dit type zetel is geschikt voor mensen die graag wat actiever zitten. 

In een goede sofa met een passief zitcomfort bedien je de zetel (vaak elektrisch) tot de gewenste ligpositie. Belangrijk is wel dat de rug in een goede positie ondersteund blijft. Een wall-away verstelbaarheid zorgt ervoor dat je de zetel toch kort tegen de muur kan zetten. Zeer handig! 
Dit type is geschikt wanneer je graag languit ligt in je salon, maar toch graag goed ondersteund bent.

Onze adviseurs helpen je de juiste keuze maken met volgend stappenplan:

1. Het juiste model voor je rug

Elk model heeft zijn eigen grootte en pasvorm. Om te vermijden dat je rugklachten krijgt, bekijkt onze specialist of je rug een goede houding heeft in de zetel. De ondersteuning van je lage rug en van je nek zijn hier van cruciaal belang. Ook de zithoogte kiezen we in functie van jouw lichaamsbouw. Voor een koppel kan het soms lastig zijn dat er een verschil is in lichaamslengte. We baseren ons op de kleinste persoon voor de zithoogte en op de grootste persoon voor de rugleuning. Verdere aanpassingen doen we met bijvoorbeeld een apart neksteunkussentje. 

2. De grootte van het salon

Onze salons zijn moduleerbaar. We passen de grootte aan naargelang de beschikbare ruimte. Modelafhankelijk zijn volgende factoren allemaal aanpasbaar;
- de breedte van het zitvlak, bijvoorbeeld 60cm, 75cm, 90cm
- de breedte van de armsteunen
- het aantal zitplaatsen
- met of zonder hoekopstelling

Op die manier kunnen we je beschikbare ruimte optimaal benutten.

3. Opties op jouw maat

Bij het adviesgesprek komen al jouw wensen aan bod. Dankzij ons uitgebreid gamma kunnen wij aan al jouw wensen voldoen en het salon volledig naar jouw voorkeur uitrusten. 

Relaxfunctie
Een goede relaxfunctie houdt rekening met de houding van je rug. Deze hoort goed ondersteund te worden in een neutrale positie. Belangrijk is dat de steun in de lage rug en de nek bewaard blijft bij het verstellen van de relax. 

Armsteunen
Verschillende type armsteunen zijn mogelijk en sommige kunnen zelfs versteld worden. Je kan deze dan opklappen of omhoog zetten voor meer steun. 

Opklapbare poef
Wil je niet eindigen met een armsteun dan kan je kiezen voor een opklapbare poef, waar je dan dekentjes of tijdschriften in kan opbergen. Het geeft vaak ook een moderne uitstraling aan je sofa. 

Slaapbank
Heb je bezoek dat plots blijft overnachten of wil je gewoon eens lekker languit naar een film kijken? Dan kan je een uittrekbare slaapbank gebruiken!

Buiten deze opties zijn er nog oneindig veel mogelijkheden om je salon een persoonlijke touch te geven. Stoffen, leders, verschillende soorten pootjes, ... Zo wordt het joúw salon.

Hulp bij het opstaan

We hebben in ons assortiment modellen die je met een opstahulp kan kiezen. Dit is een mooie optie wanneer je merkt dat je spierkracht afneemt of heup- of knieklachten ervaart. Zo brengt de zetelmotor van de relaxzetel je deels omhoog en kantelt hij naar voren. Die techniek was vroeger enkel mogelijk in klassiek uitziende relaxzetels. Maar tegenwoordig kan die discreet ingebouwd worden zoals je ziet op de foto's.

Kies voor een verstelbare longchair voor optimale ondersteuning. Omdat het ruggedeelte mee kantelt, behoud je goed contact en hoef je geen extra kussentjes achter je rug te duwen.