Ergonomische salons | ergonomische sofa's | Sit & Sleep

Een ergonomisch salon

De zoektocht naar een goede sofa is niet eenvoudig. Sommige modellen zijn prachtig om naar te kijken maar zitten voor geen meter: de zitting is te diep, de rugleuning te laag, geen goede steun in de lage rug,... 


Gelukkig hebben we voldoende aanbod aan salons die een perfecte ondersteuning combineren met een mooi en strak uiterlijk. Samen bekijken we waar je het beste in zit en overlopen we de oneindige mogelijkheden qua afwerking.

 

Ik wil graag advies van een specialist

1. De juiste maatvoering

Zorg ervoor dat de afmetingen in verhouding zijn met jouw lichaamsbouw. Dit kan soms lastig zijn wanneer je als koppel verschilt in lengte. In dat geval raden we aan om rekening te houden met de kleinste persoon voor de zithoogte en met de grootste persoon voor de rugleuninghoogte. 
Volgende afmetingen moeten zeker nagekeken worden vooraleer je overgaat tot een (overhaaste) aankoop;

  • zithoogte: je voeten moeten plat op de grond kunnen staan wanneer je rechtop zit
  • zitdiepte: je laat best een beetje ruimte tussen het uiteinde van de zitting en je onderbenen
  • rugleuninghoogte: de rugleuning moet de gehele romp ondersteunen en ook de neksteun moet voldoende hoog kunnen

2. Een verstelbare neksteun

De neksteun is in hoogte regelbaar en kantelbaar. Wij bevelen zeker een neksteun aan in combinatie met een relaxmechanisme. Zeker voor grotere personen is het belangrijk dat de hoofdsteun voldoende hoog ingesteld kan worden. 

3. Een ergonomische hoekopstelling

Als je voor een hoekopstelling kiest, kan je die nog comfortabeler maken met de rugverstelbaarheid. Zo kan je ook lekker dwars en languit comfortabel liggen.

We raden zeker aan om dit te combineren met een regelbare neksteun voor een optimale ondersteuning. 

ergonomisch salon synergo design 9

4. Relaxfunctie in je salon

Je kan een salon uitrusten met een heerlijke relaxfunctie. Vaak is deze elektrisch bedienbaar, maar het kan ook manueel. Een uitklapbare voetenbank is mogelijk, maar ook een aparte voetenbank kan soms een goede optie zijn. 

Een goede relaxfunctie zorgt ervoor dat de wervelkolom in een neutrale positie blijft. De knieën komen hoger dan het bekken en dat voorkomt dat je onderuitschuift wanneer je de rugleuning naar achteren versteld. Je mag nooit steun verliezen in de lage rug en ook de neksteun moet aangepast kunnen worden naar je relaxpositie. Wist je dat dit ook mogelijk is met een longseat? 

ergonomisch salon synergo design 8

Kies voor een dynamisch of passief zitcomfort

Een goede zetel met een actief zitcomfort zorgt voor een aangename beweging en past zich aan naargelang de positie die je aanneemt. Wissel af tussen rechtop zitten en zitten met je benen omhoog, het salon volgt je bewegingen. Vaak komt dit type samen met een aparte voetenbank. 
Dit type zetel is geschikt voor mensen die graag wat actiever zitten. 

In een goede sofa met een passief zitcomfort bedien je de zetel (vaak elektrisch) tot de gewenste ligpositie. Belangrijk is wel dat de rug in een goede positie ondersteund blijft. Een wall-away zorgt ervoor dat je de zetel toch kort tegen de muur kan zetten, zeer handig! 
Dit type is geschikt wanneer je graag languit ligt in je salon, maar toch graag goed ondersteund bent.

Download hier de brochure met mogelijkheden en prijsvoorbeelden

Onze adviseurs helpen je de juiste keuze maken met volgend stappenplan:

1. Het juiste model voor je rug

Elk model heeft zijn eigen grootte en pasvorm. Om te vermijden dat je rugklachten krijgt moet er een specialist nakijken of je rug een goede houding heeft in de zetel. De ondersteuning van de lage rug en van de nek zijn hier van cruciaal belang. Ook de zithoogte kiezen we in functie van jouw lichaamsbouw. Voor een koppel kan het soms lastig zijn dat er een verschil is in lichaamslengte. We baseren ons op de kleinste persoon voor de zithoogte en op de grootste persoon voor de rugleuning. Verdere aanpassingen doen we met bijvoorbeeld een apart neksteunkussentje. 

2. De grootte van het salon

Onze salons zijn moduleerbaar, dit wil zeggen dat we de grootte kunnen aanpassen naargelang de beschikbare ruimte. Volgende factoren zijn allemaal aanpasbaar;
- de breedte van het zitvlak
- de breedte van de armsteunen
- het aantal zitplaatsen
- met of zonder hoekopstelling

Op die manier kunnen we je beschikbare ruimte optimaal gaan benutten

3. Opties geschikt voor jouw

Bij het adviesgesprek komen al jouw wensen aan bod. Dankzij ons uitgebreid gamma kunnen wij aan al jouw wensen voldoen en het salon volledig naar jouw voorkeur uitrusten. 

* Relaxfunctie
Een goede relaxfunctie houdt rekening met de houding van je rug. Deze moet goed ondersteund worden in een neutrale positie. Belangrijk is dat de steun in de lage rug en de nek bewaard blijven bij het verstellen van de relax. 

* Armsteunen
Verschillende type armsteunen zijn mogelijk en sommige kunnen zelfs versteld worden. Je kan deze dan opklappen of omhoog zetten voor meer steun. 

* Opklapbare poef
Wil je niet eindigen met een armsteun dan kan je kiezen voor een opklapbare poef, waar je dan dekentjes of tijdschriften in kan verbergen. Het geeft vaak ook een moderne uitstraling aan je sofa. 

* Slaapbank
Heb je bezoek dat plots blijft overnachten of wil je gewoon eens lekker languit naar een film kijken? Dan kan je een uittrekbare slaapbank gebruiken!

Buiten deze opties zijn er nog oneindig veel mogelijkheden om je salon een persoonlijke touch te geven. Stoffen, leders, verschillende soorten pootjes, ... Zo wordt het joúw salon.

ergonomisch salon synergo design 7

ergonomisch salon synergo concept 4

ergonomisch salon synergo design