Oorzaak nummer 1 van nek - en schouderklachten is ongetwijfeld de laptop. Doordat het scherm en het toetsenbord te kort op elkaar staan wordt je gedwongen om naar beneden te kijken. Er komt enorm veel spanning op de nekspieren met klachten tot gevolg. 
Het is echter eenvoudig te verhelpen met een laptopstandaard. Sluit een externe muis en toetsenbord aan en je bent al een flinke stap verder. 

Ook een documenthouder kan zeer veel leed besparen. Wanneer je vaak met papieren of boeken moet werken kan je deze best ook inclineren. Op die manier hoef je niet volledig naar beneden te kijken en kunnen de nek - en schouderspieren iets meer ontspannen. 
Bij sommige laptopverhogers kan je tevens ook wat documenten kwijt, 2 vliegen in 1 klap.

laptophouder vast te maken aan laptop

Nu nóg eenvoudiger!

Om het je nog makkelijker te maken bestaan er nu ook laptopverhogers die je kan vastplakken onderaan je laptop. Zo heb je hem altijd bij de hand en kan je hem zeker niet vergeten. 

Let op, deze gaat niet zo hoog als een aparte laptopstandaard. 

Een documenthouder verhoogt je productiviteit

Een inclineerbare documenthouder zorgt voor een functioneel werkvlak en realiseert korte kijkafstanden tussen document, beeldscherm en toetsenbord waardoor de productiviteit toeneemt. De ruimte tussen het beeldscherm en toetsenbord wordt optimaal benut met een documenthouder. Door het gebruik van een documenthouder creëer je meer overzicht en een clean desk, wat leidt tot een betere concentratie en dus een hogere productiviteit.

Voorkom nekklachten en werk efficiënter met een documenthouder

Documenten die links of rechts van de computer op het bureau liggen zorgen voor een overmatige belasting van de nek. 

In de praktijk wordt beeldschermwerk meestal gecombineerd met het werken met documenten en notities. Vermijd om deze documenten plat op je bureau te leggen, voor of naast je toetsenbord. Je nek wordt dan te sterk gebogen bij het lezen van de documenten en een eventuele gedraaide houding kan een extra belasting voor je spieren betekenen. Ook je oogspieren passen zich veel aan bij afwisseling tussen het beeldscherm en je notities op tafel. Een documenthouder laat je toe met een correcte rughouding recht voor je beeldscherm te werken zonder al te veel inspanning van je ogen.

Wanneer je goed blind kan typen, plaats je de documenthouder bij voorkeur vlak naast je beeldscherm, op gelijke hoogte en dezelfde kijkafstand. De nek blijft op die manier rechtop en je ogen hoeven niet telkens scherp stellen.
Als je niet blind kan typen, dienen je ogen voortdurend af te wisselen om scherp stellen tussen beeldscherm, toetsenbord en notities.  Plaats de notities die je nodig hebt tijdens het computerwerk dan best in één lijn met het beeldscherm en het toetsenbord.

Graag eens gratis uitproberen bij je thuis?

De multimedia-aanval op je lichaam...

lees en schrijfhulp

Het gebruik van een laptop of tablet is de laatste tijd erg populair en dat ten nadele van een vaste computeropstelling. Een laptop heeft zo zijn mobiele voordelen maar is een regelrechte ramp voor schermafstand en schermhoogte en daardoor ook voor je rug, nek, schouders en polsen. En als je de laptop dan nog gebruikt met het touchpad in plaats van de muis... Volgens de strengere Nederlandse Arbo-wetgeving mag je daarom niet langer dan 2 uur met een laptop of tablet werken zonder gebruik te maken van een laptophouder.

Daarmee kan je de hoogte, afstand en inclinatie van je scherm individueel aanpassen. Een extern toetsenbord en aparte muis zijn uiteraard  wel vereist.  Maar ook die bestaan in ultralichte of compacte versies. Sommige laptophouders beschikken ook over een documenthouder en zijn supermobiel en flinterdun.  Zelfs 2 uur laptopwerken geeft al een behoorlijke belasting.  Dus adviseren wij om korter te werken dan 2 uur op de laptop zonder concepthouder.