Een monitorarm is onmisbaar op een ergonomische werkplek
Een schermarm wordt vaak vergeten bij het inrichten van een goede werkplek. Onterecht, want het zorgt voor een betere werkhouding door de grote aanpasbaarheid van je scherm. Daarnaast oogt je bureau cleaner en meer opgeruimd doordat het ruimte bespaart.
Je kan niet zonder een goede schermarm
Of je nu thuis werkt of op kantoor, een goede werkplek waar je kan werken zonder fysieke ongemakken is een vereiste. Je denkt meteen aan een goede bureaustoel, misschien zelfs een ergonomische muis, maar hoe zorgt een schermarm nu voor een betere werkhouding?
1) Een van de voornaamste redenen om een monitorarm te gebruiken is dat je zo de perfecte kijkafstand kan bepalen. Een goede arm kan je instellen in hoogte, diepte en ook de hoek van de monitor kan je regelen.
2) Een monitorarm zorgt voor flexibiliteit. Je kan het scherm makkelijk draaien om iemand te laten meekijken, met sommige armen zelfs het scherm verticaal plaatsen. Je kan de hoek ook aanpassen naargelang de lichtinval.
3) Met een monitorarm zorg je voor een clean desk. Het scherm zweeft als het ware boven je bureau waardoor je meer vrije ruimte krijgt. Het is bewezen dat een opgeruimde bureau minder stress geeft en de concentratie verbetert.
Wetenschappelijk onderzoek toont een verhoogde productiviteit van 10-15% en 33% minder fouten bij gebruik van twee of drie schermen.
Welke schermarm voor jou?
Een monitorarm is een goede aanvulling op een ergonomische werkplek, daar zijn we het over eens. Maar hoe bepaal je nu welk type je nodig hebt? Hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden;
- Flexibel & degelijk: Een goede monitorarm is sterk en flexibel. Zodat je de arm in iedere gewenste positie kunt plaatsen;
- Instelbaar: Veel van onze monitorarmen zijn traploos instelbaar. Dat betekent dat er een gasveer in de arm zit, waardoor de gemakkelijk in iedere gewenste hoogte ingesteld kan worden.
- 360 graden: Met sommige van onze armen kan je het scherm ook in een verticale positie draaien
4. Één of meerdere schermen: bij de aanschaf van een arm is het verstandig om te bedenken of je een arm voor 1, 2 of meer schermen nodig hebt. Je hebt dan vaak de optie om een dual arm of een beam aan te schaffen. Het voordeel van een beam is dat hierbij beide schermen aan één poot zitten, waardoor beide schermen altijd op gelijke hoogte staan. Bij een dual arm moet je ieder scherm apart op de juiste hoogte instellen.
- Gewicht: Hoeveel gewicht moet een monitorarm aan kunnen? Hoe groter het scherm, des te zwaarder. Kijk dit zeker altijd na bij de aankoop.
- Bevestiging: Hoe eenvoudiger de bevestiging, des te flexibeler de arm is. Al onze armen zijn te bevestigen met een klem en bout op de tafel. We kunnen ook werken via een voorgeboord gat in de bureau om de kabels nog mooier weg te werken.
- Clean Desk: Verscheidene armen beschikken over een ruimte in de arm waarin de kabels van de monitor weggewerkt kunnen worden.
- Design: En dan wil het oog ook wat. Dus een modern, strak & compact design. In verschillende uitvoeringen passend in iedere kantooromgeving.
Hulp nodig bij de keuze van je schermarm?
Hoe stel ik mijn scherm op de juiste hoogte in?
Dit is waar je op moet letten bij het instellen van een monitorarm op de juiste kijkhoogte en kijkafstand:
- De hoogte van het scherm moet zo zijn ingericht dat de kijkhoek 10-20° beneden ooghoogte is;
- De afstand tot het scherm dient minimaal 60 cm (één armlengte) te zijn.
Plaats het scherm op een armlengte (50 à 70cm) van je verwijderd. Dit is een ideale afstand om duidelijk op een scherm met normale karaktergrootte te kijken zonder je ogen al te veel te vermoeien. Kan je met je rug tegen de rugleuning de letters niet goed lezen zonder je hoofd, nek of rug te buigen, pas dan de lettergrootte op je scherm aan. Plaats je beeldscherm bij voorkeur ook niet tegen een muur. Het is aangenaam dat je af en toe van je scherm weg in de verte kan kijken om je ogen even rust te geven