Slaap heerlijk op het beste hoofdkussen
Het hoofdkussen is de ‘finishing touch’ van je slaapsysteem. We kunnen je slaapkwaliteit absoluut verbeteren met het juiste hoofdkussen. De keuze van jouw juiste hoofdkussen hangt af van 3 factoren: je slaaphouding, de hardheid van je slaapsysteem en tenslotte je lichaamskenmerken.
Ben je een rugslaper, buikslaper, zijslaper of combinatieslaper? Dat heeft zo zijn consequenties voor de keuze van je kussen. Het uitgangspunt is altijd om de neutrale kromming van je wervelkolom te kunnen bewaren. Je nek is dan het minst belast en de tussenwervelschijven krijgen dan het meeste plaats om zich terug met vocht vol te zuigen. Het hoofdkussen mag dus niet te hoog, niet te laag zijn maar moet aangepast zijn!
Een rugslaper heeft een hoofdkussen nodig dat niet al te hoog is zodat de lichte kromming van de nek ondersteund wordt.
Een buikslaper heeft slechts een laag hoofdkussen nodig dat niet echt een ondersteunende functie heeft, maar eerder voor een zacht gevoel aan het hoofd zorgt. Op je buik ligt je nek al erg gedraaid en dan is het een slecht idee om nog hoogte toe te voegen.
De nekwervels van een zijslaper liggen best in het verlengde van de rest van de wervelzuil om de druk op de wervelschijven zo laag mogelijk te houden en geen spierspanning of trekspanning op de ligamenten te veroorzaken.
Heb je er al eens bij stilgestaan dat combinatieslapers dan verschillende typen hoofdkussens nodig hebben? Gelukkig bestaan er compromisoplossingen.
2. De hardheid van je slaapsysteem?
Aangezien het hoofdkussen voor een zijslaper de afstand van de schouders tot aan de nekwervels moet overbruggen, speelt ook de hardheid van het slaapsysteem aan de schouderzone een rol. Slaap je immers op een plank, dan is het de volledige afstand die moet overbrugd worden.
Het kussen zal dan relatief dik moeten zijn. Slaap je echter op een slaapsysteem dat voldoende plaats biedt aan de schouders, dan wordt de afstand kleiner die overbrugd moet worden. Het hoofdkussen moet dan voor eenzelfde persoon minder hoog zijn.
3. Je lichaamskenmerken?
Tenslotte zal de hoogte van het hoofdkussen ook afhangen van de grootte van de slaper. Hoe breder de schouders, hoe hoger het hoofdkussen zal moeten zijn als zijslaper. Hoe zwaarder je hoofd, hoe steviger of dikker de vulling of hoe meer uitgesproken de nekrol van het kussen.
Daarom bieden we je hoofdkussens aan in alle hoogtes, tot op de centimeter nauwkeurig. Je neemt toch ook geen genoegen met een schoen in standaardmaat 39 of 43? Zo is ons hoofdkussen Flow beschikbaar in 9cm/10cm/11cm/12cm/13cm/14cm/15cm/16cm en dat in 2 hardheden soft en medium.
Een GOED hoofdkussen
Een goed hoofdkussen geeft voldoende steun aan de nekholte en laat ruimte voor het hoofd.
Een TE LAAG hoofdkussen
Bij een te laag hoofdkussen krijgt de nek te weinig ondersteuning en komt er extra druk op de schouders.
Een TE HOOG hoofdkussen
Een te hoog hoofdkussen duwt het hoofd omhoog waardoor er spanning ontstaat op de nekspieren.
Moet een kussen stevig zijn?
Net zoals bij een slaapsysteem denken mensen maar al te vaak dat een hoofdkussen stevig moet zijn om goede steun te geven. Dat is een misverstand. De hoogte van je kussen speelt de cruciale rol. Dat betekent concreet de hoogte die het kussen je biedt nadat het tot zijn diepste punt is weggezakt. Dat is dus niet de starthoogte van je kussen vooraleer je er op gaat liggen. Redeneer even mee : stel dat de afstand van aan je nek tot aan je schouder 19cm bedraagt en dat je 10cm met je schouders inzakt in je bed. Dan blijft er 9cm te overbruggen afstand over.
Om je nekwervels dan op de perfecte hoogte te brengen zou je het volgende kunnen beslissen :
1. Je kiest een kussen dat 20cm hoog is en inzakt tot 9cm.
2. Je kiest een kussen dat 14cm hoog is en dat inzakt tot 9cm,
3. Je kiest een blok graniet van 9cm.
In al deze gevallen is de uiteindelijke hoogte identiek. De eerste oplossing zal superzacht aanvoelen, de tweede wat steviger, de laatste verdomd hard en waarschijnlijk andere pijn veroorzaken…
Welke vulling kiezen voor een hoofdkussen?
Een kussen hoort ’s nachts altijd steun te bieden. Dat betekent eigenlijk de juiste hoogte garanderen of je nu veel van houding verandert of niet. Het mag dus geen kussen zijn dat je bij het slapengaan moet modelleren in de juiste vorm omdat het bij houdingsveranderingen altijd maar platter en platter wordt tijdens de nacht. En reken maar dat je ’s nachts wel wat beweegt : 30 keer van houding veranderen is heel normaal. Latexschuim beschouwen wij daarom als ideaal ondersteunend materiaal voor een hoofdkussen. Het ventileert uitstekend, de vulling verplaatst zich niet, het biedt voldoende weerstand als je er op duwt terwijl het toch nog aangenaam zacht aanvoelt.
Tempur, visco-elastisch of traagschuim geniet op zijn zachtst gezegd helemaal niet onze voorkeur. Op enkele uitzonderingen na ventileert het ronduit slecht terwijl je net via je hoofd veel warmte verliest.
Bovendien zijn de meeste traagschuimen erg warmtegevoelig : een koud kussen lijkt op een blok beton en eenmaal met je lichaamswarmte opgewarmd, zakt het dan net weer te veel door.
Dons, synthetische vulling of boekweitvulling e.a. worden best niet gebruikt voor een zijslaperskussen. De vulling wordt immers plat of verplaatst zich waardoor je in een kuil en dus te laag komt te liggen. Boekweit maakt dan weer een storend knisperend geluid telkens je beweegt. Synthetische vulling wordt vooral gebruikt voor mensen met huisstofmijtallergie. Het kan immers vaak gewassen worden. Daarentegen vinden we het wel spijtig dat je dan de zalige ondersteuning van het latexschuim moet missen. Een alternatief is in dit geval dan toch een latexschuimkussen te kiezen en het regelmatig in de diepvries te steken om van de vervelende medebewoners af te geraken
Waarom een voorgevormd kussen niet altijd een ergonomisch kussen is...
Laat je niet verblinden door de vorm van een hoofdkussen. Vaak ontmoeten we in onze advieszaak mensen die zo een voorgevormd kussen herkennen als "ergonomisch", "medisch" of "orthopedisch" kussen. Niets is minder waar : een hoofdkussen IS NIET ergonomisch maar WORDT ergonomisch als het aangepast is. Als datzelfde voorgevormde hoofdkussen te hoog of te laag is, dan is het gewoon een slecht kussen. Punt.