Waarom zou je voor een kniestoel kiezen?
Een kniestoel is specifiek ontworpen om te kunnen zitten op een naar voren hellend zitvlak zonder dat je er afglijdt. Zo’n zithouding noemen we zitten met een open heuphoek en dat heeft grote voordelen voor je lichaam. Een kniestoel is hét stoeltype dat het meest uitnodigt om een gezonde neutrale rugpositie te behouden. Lees er hier meer over.
Een dubbele kniesteun belet het afglijden van dat zitoppervlak. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet echt kniesteunen zijn maar eerder wegglijd-beletters of afglijd-stoppers. Misschien zouden we ze zelfs beter scheenbeenstoelen noemen in plaats van kniestoelen. Je zit immers niet op je knieën maar je steunt wel op je scheenbenen. Een bewegende kniestoel zit compleet verschillend ten opzichte van de vaste kniestoelen.
Pas je kniestoel aan je lichaam aan!
Zeker bij een beweeglijke kniestoel is streven naar een balanspositie van groot belang voor je comfort. Staan de kniesteunen te laag, dan zit je voortdurend op je knieën en kantel je te veel naar voren. En omgekeerd, wanneer de kniesteunen te hoog staan, dan kantel je voortdurend naar achteren en maak je misschien zelfs een bolle rug. In beide gevallen zitten de kniesteunen niet lekker. Vergelijk het een beetje met een wip met een zwaar kind aan de ene kant en een te licht kind aan de andere kant.
Ben je van plan dezelfde kniestoel te laten gebruiken door bijvoorbeeld meerdere gebruikers van hetzelfde gezin? Dan lijkt het ons echt wel nuttig om een kniestoel te kiezen waarvan de kniehoogte simpel te verstellen is. Dat is makkelijker met een verstelsysteem met draaiknop hieronder rechts dan met het permanent bevestigen van afstandsblokjes hieronder links. De dame zit trouwens naar onze zin niet correct. De kniesteunen staan in de onderste stand en ze zit teveel op haar knieën.
Een vaste of een beweeglijke kniestoel?
We zijn koele minnaars van vaste kniestoelen maar echte lovers van beweegbare schommelstoelen. Het is net de combinatie van het hellend zitvlak met kniesteunen en het schommelonderstel die zorgt voor een voortdurende verdeling van het lichaamsgewicht over je zitvlak en je knieën.
Geen pijnlijke knieën of tintelende onderbenen meer! Door gebruik van de ‘spierpomp’ bij het bewegen vermijd je bovendien doorbloedingsproblemen in de onderbenen. Een vaste kniestoel zondigt tegen deze twee principes : te eenzijdige kniebelasting en een statische zithouding met te veel belasting op dezelfde structuren.
Kan ik lang werken op een kniestoel?
Indien je langdurig moet zitten, kies je niet alleen best voor een beweeglijk model maar liefst ook één met een lendensteun. Zonder rugleuning zijn de rugspieren voortdurend actief en raken ze uiteindelijk vermoeid. Een lendensteun kan dit helpen voorkomen en helpt alvast de juiste lordotische houding te behouden. Het is ook een goed idee om af en toe één of twee benen te strekken, eens achterover te leunen en op te staan natuurlijk.
Ik heb gevoelige knieën?
Het gebeurt dat mensen met gevoelige knieën de kniestoel niet fijn vinden. Enkel een voldoende lange testperiode van pakweg een week kan hierover uitsluitsel brengen. Meestal zijn het niet de knieën die parten spelen maar eerder gevoelige scheenbenen. Kies in dat geval zeker voor een zachte bekleding van de kniesteunen en de zachtste kniesteunen. In de eerste dagen ondervind je soms vermoeide bovenbenen maar dat gevoel verdwijnt en is zelfs goed te noemen : je gebruikt je bovenbeenspieren eens en krijgt een trainingseffect!
Heb je nogal forse kuiten en bovenbenen, dan kan het zijn dat de kniestoel niet comfortabel zit omdat je kuiten en onderbenen elkaar raken door de zithouding met gebogen knieën.
Andere voor- en nadelen van de kniestoel
+ Een kniestoel is vaak bruikbaar aan een gewone tafel van rond de 75cm. Met een klassiek uitziende bureaustoel of meer nog met een zadelstoel, heb je een hogere tafel nodig om een open heuphoek te kunnen realiseren. Bij een kniestoel daarentegen buig je je benen. Je zit minder hoog en hebt dus ook een minder hoge tafel nodig. (Of ging je je even aan de tafel aanpassen in plaats van de tafel aan jou aan te passen? Nee toch…)
+ bekleding : onnoemelijk veel mogelijkheden zowel in stof als leder van braaf conservatief naar hipper, hipst, meerdere houtkleuren mogelijk
- Neerzitten en rechtstaan vergt wel enige oefening omdat de kniesteunen in de weg zitten. Smalle rokjes zijn best te vermijden.
- Een kniestoel beschikt (liefst) niet over wieltjes want dan is hij niet meer dynamisch voor/achter. Omdat een draai-as ontbreekt, zijn deze kniestoelen minder aangewezen voor een bureau in L-opstelling. Je loopt dan het risico teveel torsiebewegingen te maken. Er bestaan wel kniestoelen op een soort bureaustoel-onderstel met wieltjes en draaimogelijkheid. Spijtig genoeg moeten we ze tot de vaste kniestoelen rekenen.
- ondanks allerlei instelmogelijkheden kan het best zijn dat de maatvoering voor jou niet klopt. Laat je adviseren.
Test de kniestoel gratis uit bij jouw thuis!
Pimp je kniestoel
Houtkleur? Van speciale gelakte kleuren voor sommige modellen naar naturel essen hout of bruin of zwart gebeitst.
Bekleding ? Stoffen van o.a. Kvadrat of andere stoffen en leder mogelijk. Die bekledingsoort bepaalt overigens ook een stuk de prijsgroep.
Wakosta? Prijzen van €349 tot en met €1899. Prijsniveau februari 2023 en zonder enige verbintenis.
Test-service? Test de stoel van je keuze vrijblijvend uit met onze test-service