Waarom zou je voor een kniestoel kiezen?

Kniestoel met rugleuning variable plus
ergonomische kniebalansstoel met rugleuning
ergonomische kniebalansstoel

Een kniestoel is specifiek ontworpen om te kunnen zitten op een naar voren hellend zitvlak zonder dat je er afglijdt. Zo’n zithouding noemen we zitten met een open heuphoek en dat heeft grote voordelen voor je lichaam.  Een kniestoel is hét stoeltype dat het meest uitnodigt om een gezonde neutrale rugpositie te behouden. Lees er hier meer over.

Een dubbele kniesteun belet het afglijden van dat zitoppervlak. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet echt kniesteunen zijn maar eerder wegglijd-beletters of afglijd-stoppers. Misschien zouden we ze zelfs beter scheenbeenstoelen noemen in plaats van kniestoelen. Je zit immers niet op je knieën maar je steunt wel op je scheenbenen. Een bewegende kniestoel zit compleet verschillend ten opzichte van de vaste kniestoelen.

Kan ik lang werken op een kniestoel?

Indien je langdurig moet zitten, kies je niet alleen best voor een beweeglijk model maar liefst ook één met een lendensteun. Zonder rugleuning zijn de rugspieren voortdurend actief en raken ze uiteindelijk vermoeid. Een lendensteun kan dit helpen voorkomen en helpt alvast de juiste lordotische houding te behouden. Het is ook een goed idee om af en toe één of twee benen te strekken, eens achterover te leunen en op te staan natuurlijk.

gezondzitten op een kniestoel

Ik heb gevoelige knieën?

Het gebeurt dat mensen met gevoelige knieën de kniestoel niet fijn vinden. Enkel een voldoende lange testperiode van pakweg een week kan hierover uitsluitsel brengen. Meestal zijn het niet de knieën die parten spelen maar eerder gevoelige scheenbenen.  Kies in dat geval zeker voor een zachte bekleding van de kniesteunen en de zachtste kniesteunen. In de eerste dagen ondervind je soms vermoeide bovenbenen maar dat gevoel verdwijnt en is zelfs goed te noemen : je gebruikt je bovenbeenspieren eens en krijgt een trainingseffect!

Heb je nogal forse kuiten en bovenbenen, dan kan het zijn dat de kniestoel niet comfortabel zit omdat je kuiten en onderbenen elkaar raken door de zithouding met gebogen knieën.

Andere voor- en nadelen van de kniestoel

+ Een kniestoel is vaak bruikbaar aan een gewone tafel van rond de 75cm. Met een klassiek uitziende bureaustoel of meer nog met een zadelstoel, heb je een hogere tafel nodig om een open heuphoek te kunnen realiseren.  Bij een kniestoel daarentegen buig je je benen. Je zit minder hoog en hebt dus ook een minder hoge tafel nodig. (Of ging je je even aan de tafel aanpassen in plaats van de tafel aan jou aan te passen? Nee toch…)

+ bekleding : onnoemelijk veel mogelijkheden zowel in stof als leder van braaf conservatief naar hipper, hipst, meerdere houtkleuren mogelijk

 

- Neerzitten en rechtstaan vergt wel enige oefening omdat de kniesteunen in de weg zitten. Smalle rokjes zijn best te vermijden.

- Een kniestoel beschikt (liefst) niet over wieltjes want dan is hij niet meer dynamisch voor/achter. Omdat een draai-as ontbreekt, zijn deze kniestoelen minder aangewezen voor een bureau in L-opstelling. Je loopt dan het risico teveel torsiebewegingen te maken.  Er bestaan wel kniestoelen op een soort bureaustoel-onderstel met wieltjes en draaimogelijkheid. Spijtig genoeg moeten we ze tot de vaste kniestoelen rekenen.

- ondanks allerlei instelmogelijkheden kan het best zijn dat de maatvoering voor jou niet klopt. Laat je adviseren.

Test de kniestoel gratis uit bij jouw thuis!

Gerelateerde artikelen;

Waarom is zitten met een open heuphoek zo belangrijk?

We spreken over een open heuphoek bij het zitten van zodra de hoek tussen je romp en je bovenbenen groter dan 90° wordt. Op een klassieke stoel is die vaak 90° of minder. Op een kniestoel rond de 105°-110°, op een zadelstoel nog groter en al staand heb je een heuphoek van rond de 180°.