Wat is een pocketverenmatras?
Een pocketverenmatras is een matras die is opgebouwd uit ondersteunende metalen veren die elk apart in een zakje verwerkt zijn. Op die manier kunnen ze onafhankelijk van elkaar reageren. Je matras wordt daardoor puntelastischer, je kan makkelijk zones creëren en je geeft geen beweging door aan je medeslaper. Dat was vroeger bij de oma-matrassen met verbonden veren wel anders.
Bij de pocketverenmatras komt de ondersteuning volledig uit de veren en de drukverdeling vanuit de toplaag van de matras zelf. In tegenstelling tot een lattenbodemsysteem, waar je de bodem kan instellen en de matras dient als comfortlaag, wordt hier heel het slaapcomfort bepaald door alleen de matras.
Pocketspringmattress of zakjesverenmatras is in het gebruik verbasterd tot pocketverenmatras of pocketveringmatras
Waar moet je op letten bij de aankoop van een pocketverenmatras?
Juiste hardheid en zonering voor een neutrale wervelkolompositie
Om rugklachten te voorkomen moeten de zones in de matras overeenkomen met jouw lichaamsbouw. De enige objectieve controle is de stand van de wervelkolom : in zijligging vormt die in principe één rechte lijn en op je rug liggend een S-curve. Laat een specialist dit manueel controleren wanneer je op de matras ligt.
Tegenwoordig pakken veel merken uit met 5, 7 of wel 9 zone matrassen. Laat je niet in de luren leggen en focus op het objectief waarneembare.
Drukverdelende comfortlaag
Rechtstreeks op de veren liggen is onaangenaam, zorg er dus voor dat de matras afgewerkt is met een drukverdelende comfortlaag. Wij opteren voor latex vanwege de hoge puntelasticiteit, de uitstekende drukverdeling en beste ventilatie.
De juiste dikte is belangrijk om het beste comfort te verkrijgen, het is een afweging tussen een optimale werking van de veren met een dunnere toplaag versus een grotere drukverdeling met een dikkere laag maar wat minder uitdrukkelijke steun.
Ventilerende hoes
De pocketveringmatras is een holle structuur en ventileert daardoor goed. Maar het is de doorlaatbaarheid van de minst ventilerende laag die het uiteindelijke resultaat bepaalt. Stel dat je toplaag goed ventilerend is maar de drukverdeler op de veren van goedkoop polyether, dan zal de ventilatie spijtig genoeg matig of slecht zijn. Datzelfde geldt voor de hoes van de matras. Kies voor een ventilerende hoes en liefst één die elastisch is. De vulling van die hoes zorgt dan weer voor de aircontioning in je bed. Wij geven de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde.
Een pocketveermatras op maat van jouw rug
Confectie versus een maatpak
Je vindt voornamelijk confectiematrassen op de markt. Dat zijn op voorhand gekozen kernen met hun zoneringen en hardheden waar hopelijk zoveel mogelijk slapers goed op liggen. Dat heeft uiteraard ook met prijs te maken. Af en toe zal je dan compromissen moeten maken. Want welke matras moet je kiezen als je voorkeur uitgaat naar de bekkenzone van hardheid 3 maar toch liever de schouderzone van hardheid 2?
Ook wij kiezen deels voor zulke confectie maar stellen wel zelf onze verenkernen samen om de zones te bepalen en de hardheid ervan. Zo vind je in ons assortiment matrassen in een 5- 7- of meerzoneopbouw en dit bijvoorbeeld in 5 verschillende hardheden
Bij Sit & Sleep bestaat echter ook de mogelijkheid om een pocketveermatras volledig op maat te laten maken. Onze adviseurs bouwen dan een matras die volledig aanleunt bij jouw lichaamsbouw en jouw voorkeuren. En wat meer is : de matras is ook achteraf nog aan te passen!
Aanpasbare verenpaketten
De kern van de matras is opgebouwd uit verschillende verenpaketten die in 5 hardheden beschikbaar zijn. Door deze paketten op de juiste manier te ordenen kunnen we voor iedereen een perfecte ondersteuning garanderen. Het maatwerk gaat zelfs zo ver dat we de verenpaketten op zich ook nog eens op maat kunnen maken wanneer dit nodig is.
Een niet onbelangrijk detail: er komt geen verlijming aan te pas zodat we de matras nog steeds kunnen aanpassen ná de aankoop van jouw matras. Treden er nadien rugklachten op, verandert je gewicht of ondervind je last bij het ontwaken? Onze adviseurs blijven ter beschikking om de matras aan te passen waar nodig.
Aanpasbare toplaag
Vaak wordt er met een aparte topper gewerkt wordt die dan op de matras komt te liggen. Wij verkiezen een systeem waarbij de topper geïntegreerd wordt in de matras. Op die manier heb je een directere ondersteuning van de veren en behoud je toch het comfort van een topper.
Qua materiaal adviseren wij natuurlatex, voorzien van 7 comfortzones. Maar uiteraard kan dit naar wens aangepast worden. We houden rekening met jouw persoonlijke voorkeuren, met steeds een correcte wervelkolompositie in het achterhoofd.
De kern van een binnenveringmatras
Een bonellveer en endless veer zijn goedkoper in productie maar minder verfijnd af te stemmen op de gebruiker omdat zonering vaak niet mogelijk is. Het karkas van de matras bestaat immers uit één machinaal vervlochten geheel. Je vindt ze tegenwoordig dan ook terug in het lage segment van de markt en in hotelketens met harde verenbedden. Wij opteren voor je eigen bed voor pocketveren. Pocketveren kunnen immers onafhankelijk van elkaar reageren en zijn goed af te stemmen op je individuele lichaamsbouw.
Voor een tweepersoonsbed worden gewoonlijk ook twee éénpersoonsmatrassen gebruikt, zeker als de lichaamsbouw van de slapers verschillend is. Zo kan je een matras kiezen die precies op je lichaam afgestemd is. Wil je toch graag één groot slaapvlak, dan kan een grote topper bovenop die twee matrassen eventueel soelaas bieden. Ook maken wij matrassen uit één geheel maar toch met verschillende hardheden per lighelft.
Op de markt worden er ook matrassen aangeboden waarbij dubbele lagen pocketveren bovenop elkaar gebruikt worden. Het risico hier is dat je teveel lagen krijgt die mogelijk een doorhangeffect veroorzaken. Een auto met 6 wielen rijdt ook niet noodzakelijk beter dan één met 4 wielen...
Pocketvering technisch bekeken
Bij pocketvering kan je allerlei technieken aanwenden om je matras te verfijnen. We overlopen hierbij een aantal gebruikte technieken. Ze zorgen ervoor dat je matras beter aansluit bij je lichaamskenmerken : harder, zachter, gezoneerd, ventilerender enzovoorts.
Het aantal veren in je matras
Mensen denken vaak dat het hoogste aantal veren sowieso de beste keuze zou zijn. Dat is ongenuanceerd. De redenering erachter is dat kleinere veren nog onafhankelijker van elkaar kunnen reageren. Dat noemen ze een hogere puntelasticiteit van de veer. Nadeel is echter dat je ook meer weerstand krijgt per m². Het is dus noodzakelijk van de draaddikte te verkleinen en hier wringt het schoentje. Fabrikanten bieden die micropockets slechts aan in 2 tot 3 draaddikten. Je kan er dus eigenlijk maar een matras van maken in 1 hardheid in verschillende zones.
Wil je naast een medium gezoneerde ook een soft gezoneerde of firm gezoneerde matras aanbieden, dan heb je zeer veel draaddikten nodig. Die zijn er echter wel bij de veren tussen 250/m² en 500/m² (zie ook verder).Ongeveer 260 veren/m² is een gebruikelijk gemiddelde. Je kan dat aantal veren verhogen door de veren niet in rijen te plaatsen maar te "nesten" (bijvoorbeeld 375/m²). Dat is in een soort honinggraatstructuur plaatsen of door de diameter van de veren te verkleinen, de zogenaamde minipockets (bijvoorbeeld 500 veren/m²) of zelfs micropockets (bijvoorbeeld 1000 veren/m²).
Het aantal windingen
Het aantal windingen : hoe meer windingen een veer heeft, hoe meer weerstand ze ontwikkelt. Hogere veren met meer windingen kunnen meer inzakken omdat ze vaker met een dunnere draaddikte gekozen worden. Dat heeft als voordeel dat ze minder stug aanvoelen in eerste instantie en dan toch genoeg weerstand opbouwen. Er is een tendens op de markt om hogere veren te gebruiken.
De draaddikte van de veren
Hoe dikker de draad bij een zelfde aantal windingen, hoe steviger de veer. Weinig fabrikanten bieden én gezoneerde matrassen aan én meer dan twee hardheden. Voor die combinaties moet je immers véél verschillende draaddikten ter beschikking hebben. Er is een tendens op de markt om steeds naar meer veren te gaan. Zo bestaan er al micropockets van 1000 veren/m². Die hebben echter hun technische beperkingen: ze worden niet aangeboden in genoeg verschillende draaddikten. Je kan er dus geen gezoneerde matras van maken en dan ben je dus niet goed bezig.
De vorm van de windingen
Ga je bijvoorbeeld starten met een kleine winding en die dan laten uitlopen naar grotere windingen, dan kan je daardoor het aanvoelen van de veer beïnvloeden. Bijvoorbeeld een zacht aanvoelen dat overgaat in een steviger steun. Daarnaast kan het zijn dat de verenrijen hierdoor makkelijker plooien bij een verstelbaar bed.
Matrastijk geweven of stretch?
Een klassiek geweven matrashoes rekt nauwelijks mee en veroorzaakt een stugger ligcomfort, zelfs als er in de matras zachte lagen verwerkt worden. Een tijk die stretcht door er bijvoorbeeld polyesthervezel in te verwerken, zal veel beter de lichaamscontouren kunnen volgen. Het effect op het ligcomfort is verbazingwekkend groot. Een gebreide variant is ook zeer rekbaar, het zogenaamde dubbeldoek. Hier worden bijvoorbeeld de wollen en katoenen vezels in elkaar gebreid absoluut ten gunste van de rekbaarheid maar wel ten nadele van de klimatiserende eigenschappen.
Materiaalsoort veren?
Materiaalsoort veren? Klassieke veren, elektroshock geharde veren of oventhermisch verharde veren? Klassieke veren worden gedraaid ("gewonden") van een bobijn staaldraad en dit in de gewenste diameter en aantal windingen. De duurzaamheid van de metalen veer kan versterkt worden door de veren oventhermisch te harden of elektroshock te harden. Bij oventhermisch geharde veren wordt de metaaldraad na het winden tot een veer eerst in een oven gebakken en wordt op die manier veredeld en bewaart zijn eigenschappen beter. Het nadeel is de arbeidsintensieve verwerking en dus de prijs. Je kan ze immers niet machinaal in een zakje naaien. De bundels veren moeten met de hand verwerkt worden als ze uit de oven komen. Bij elektroshock geharde veren wordt na het winden van de metaaldraad een elektrische stroom door de draad gejaagd. Je kan het vergelijken met het gloeiend worden van de weerstand van een broodrooster.
Stof tot nadenken...
Je geeft twee koks identieke ingrediënten en toch is het bij de ene om van te smullen en bij de andere niet. Zo is het perfect mogelijk dat je met alle bovenstaande elementen er niets van bakt. Ook de manier van verlijmen, de dikte van de toplagen, de rekbaarheid van de hoes en ga zo maar door bepalen of je er een goede matras van maakt of niet.
Laat je adviseren door een ergonomisch adviseur
Onze specialisten helpen je graag met de keuze van de beste pocketverenmatras