Zitbal

Zitbal

Een zitbal is een leuk en actief alternatief voor een gewone stoel. Enerzijds zorgt de open heuphoek voor een betere houding en anderzijds zorgt de bal voor een heel dynamisch zitpatroon. Bovendien kan hij voor allerlei oefeningen gebruikt worden. Een zitbal vraagt echter meer ruimte en het werkblad moet hoger zijn dan met een traditionele bureaustoel.  Bij een te laag werkvlak gaat men immers voorovergebogen zitten.  
Zitballen hebben uiteraard geen lendensteun en zijn dus niet aangewezen om er lange tijd op te zitten.  Combineer een zitbal bijvoorbeeld met een gewone stoel, wandel even rond,... 
De grootte van de bal moet absoluut afgestemd zijn op je lichaamslengte. Daarom zijn zitballen beschikbaar in verschillende maten (45-55-65-75-85 cm Ø). Heb je een tussenmaat nodig, dan neem je best de grotere maat die minder hard opgeblazen wordt. Het is de bedoeling dat je op een zitbal vooraan zit. Hoe meer je naar het midden van de bal gaat zitten, hoe meer je terug in een klassiek zitpatroon terecht komt (met een klassieke rechte hoek tussen benen en romp).  En achteraan rol je er gewoonweg af... De zitbal is een goedkope oplossing voor beweeglijk zitten. Er bestaan zitballen in een frame met wieltjes en zelfs rugleuning. Dat is een bijzonder slecht idee want je schakelt de rolbeweging uit. Let ook op want niet alle ballen zijn zitballen. Het materiaal moet voldoende sterk zijn om de juiste hoogte te garanderen. Zo is een zwangerschapsbal juist heel zacht om ontspannen te kunnen doorwiegen.
Zitballen zijn erg sterk maar verdragen slecht puntbelasting : ga er dus met zijn tweeën op zitten maar zonder duimspijker eronder en niet te dicht in de buurt van een warmtebron zodat het materiaal niet kan smelten. Stel dat de zitbal geperforeerd zou raken, dan maken de betere zitballen gebruik van een materiaal dat bij perforatie niet ontploft maar langzaam leegloopt. 


Ontdek de voordelen

  • Zeer actieve manier van zitten
  • Leuk alternatief voor een klassieke stoel
  • Kan ook gebruikt worden voor spierversterkende oefeningen
  • Betere zitballen lopen bij perforatie langzaam laag in plaats van pardoes te ontploffen

Interesse in dit product?

Test het gratis bij je thuis!

Bekijk meer foto's