4 mei 2023
Welke types lattenbodem zijn er op de markt? Wat is de beste lattenbodem voor mijn rug? Waar moet ik op letten bij de aankoop van een lattenbodem?
Op deze en nog meer vragen vind je een antwoord in dit artikel.

Welke types van lattenbodems bestaan er?

Een lattenbodem bestaat uit een houten of metalen kader waar latten in rusten. De latten bestaan uit hout, glasvezel, kunststof of soms een combinatie van materialen. Zo bevatten sommige lattenbodems naast latten ook extra elementen zoals vleugelelementen of schotels.

 

Latten zijn soms veerkrachtig. Dit wil zeggen dat ze op en neer bewegen. Soms zijn latten ook flexibel en kunnen ze dus kantelen. De eigenschappen van de latten verschillen van bodem tot bodem: bijvoorbeeld het aantal latten per bodem, de curve en de veerkracht. Sommige bodems bevatten een combinatie van verschillende latten: zachte latten ter hoogte van de schouderzone en stevige latten ter hoogte van de taille- en bekkenzone.

Een lattenbodem heeft als doel de matras te ondersteunen. Zorg ervoor dat een matras nooit op een plank ligt zonder openingen, want dit kan tot schimmelvorming leiden. Ongeveer 40% van de bodem dient open ruimte te zijn zodat er een optimale vochtregulatie kan optreden. De spatie tussen je latten wordt best niet groter dan circa zes centimeter omdat je matras dan minder goed wordt ondersteund.

Wat is een goede lattenbodem?

Een eenvoudige lattenbodem bevat latten die gefixeerd zijn in het kader. Een eenvoudige lattenbodem vormt dus een harde ondergrond.

Er zijn ook lattenbodems met rotules op de zijkanten van het kader, waar de latten dan in zitten. Een eenvoudige lattenbodem met rotules op de zijkant vormt vaak nog steeds een harde ondergrond.

Een goede lattenbodem heeft flexibele rotules op de zijkant én biedt over de hele oppervlakte een goede veerkracht. Zo passen de latten zich aan naar de vormen van je lichaam, of je nu in het midden of op de zijkant van de lattenbodem ligt.

De beste lattenbodem heeft flexibele rotules, een goede veerkracht maar is ook aanpasbaar naar je lichaamsbouw. Vaak wil dit zeggen dat de hardheid van een lat kan worden aangepast. Op plaatsen waar meer gewicht rust of meer steun nodig is, mag de hardheid hoger zijn. Op plaatsen waar minder gewicht rust, mag de hardheid lager zijn. Voor drukvermindering en comfort zet je de hardheid niet te hoog. Laat je begeleiden voor een correcte lighouding!

Wat is de beste lattenbodem voor je rug?

De beste lattenbodem voor je rug ondersteunt je rug in zijn natuurlijke vorm. De latten mogen daarom veerkrachtig en flexibel zijn, en liefst ook aanpasbaar in functie van je lichaamsbouw.

  • Voor een goed comfort is de lat zowel in het midden van de bodem als aan de zijkanten veerkrachtig. Zo voel je geen harde rand wanneer je op de zijkant van je bed ligt.
  • Flexibele latten zorgen ervoor dat de contouren van je lichaam goed worden aangenomen en de latten zich aanpassen wanneer je in bed een andere houding aanneemt.
  • Wanneer je lattenbodem aanpasbaar is, kan je de latten individueel instellen in functie van je lichaamsbouw. Je kan meer of minder steun geven wanneer je meer uitgesproken lichaamscontouren hebt, wanneer je op bepaalde plaatsen wat meer ondersteuning nodig hebt omwille van je lichaamsgewicht of wanneer je een specifieke ondersteuning nodig hebt omdat je last hebt van rugklachten.

Sit & Sleep werkt met een selectie van lattenbodems van verschillende merken. Op deze manier is het aanbod groter, waardoor er meer keuze is in functie van jouw rug.

Swissflex uni 20

Swissflex uni 20

De lattenbodem die 100% voldoet aan alle eigenschappen van een goede lattenbodem is de uni 20 van Swissflex.

  • Door de zwevende structuur zijn de latten bijzonder veerkrachtig, of je nu in het midden of op de zijkant van de lattenbodem ligt.
  • De bodem heeft overal flexibele latten. De latten hebben dus een groot aanpassingsvermogen aan je lichaamscontouren en je lighouding.
  • Elk segment van twee latten is individueel aanpasbaar in drie hardheden. De hardheid wordt bepaald door de mate van weerstand tegen het inzakken. De overgang van harde naar zachte ondersteuning is dus eerder subtiel in vergelijking met lattenbodems waarbij de ondersteuning wordt aangepast door latten die in de hoogte worden aangepast.

Wat deze lattenbodem verder onderscheidt van andere lattenbodems is de ergonomische opbouw. De lattenbodem bevat een zachte schouderzone, een stevigere rompzone en een medium benenzone door een combinatie van dunnere of dikkere houten latten en zachtere of hardere glasvezelbogen. Indien de standaard ergonomie van de lattenbodem niet aansluit bij jouw lichaamsbouw, kunnen de segmenten onderling van plaats verwisseld worden.

Swissflex Uni 08

Swissflex uni 08

Een andere goede lattenbodem van Swissflex is het model uni 08. Deze bodem bevat de goede basiseigenschappen van een lattenbodem.

  • De latten zijn veerkrachtig. Maar de veerkracht is minder groot door het frame aan de buitenkant van de lattenbodem. De latten zelf zijn vrij soepel, waardoor het ligcomfort voor lichtere personen zeer goed is.
  • De bodem heeft overal flexibele latten. Maar het kader van de lattenbodem beperkt de kanteling van de latten.
  • De segmenten ter hoogte van de taille en het bekken zijn aanpasbaar in twee hardheden, door klemming van de latten tegen een golfboog. De mate van aanpasbaarheid van het model uni 08 is kleiner dan van het model uni 20. De bodem is mogelijk niet voldoende aanpasbaar voor iemand die meer ondersteuning nodig heeft in de taille of aan het bekken.

Swissflex heeft ook lattenbodems met bridge®-technologie. Deze lattenbodems hebben een flexibele vering over de hele lengte van de lattenbodem, maar de latten zijn niet afzonderlijk aanpasbaar. Afhankelijk van het model zijn er verschillen ter hoogte van de schouderzone en de voorziening van een kader of een zwevende structuur. Wij kiezen om te werken met het model uni 20 omwille van de individuele aanpasbaarheid van elk segment.

Ecco 2

Ecco lattenbodem

Een andere lattenbodem die 100% voldoet aan de eigenschappen van een goede lattenbodem is de Ecco 2 lattenbodem van Röwa.

  • De latten zijn veerkrachtig. In het midden is de veerkracht wel wat groter dan langs de zijkant, waar de latten vastzitten in rotules.
  • De bodem heeft overal flexibele latten. De latten zitten in wat stuggere rotules en zijn dus niet zo flexibel in vergelijking met de latten van de uni 20.  
  • Elk segment van twee latten is individueel aanpasbaar in drie hoogtes. Elk segment kan ook naar het hoofd- of voetenuiteinde worden opgeschoven. Zo kan je de steun op een specifieke plaats heel precies instellen. Of door het uiteenschuiven van twee latten kan je een bepaald drukpunt ontlasten. Ter hoogte van de taille en het bekken bevatten de latten schuivers waardoor je de hardheid kan instellen.

De latten kunnen per segment in de hoogte worden aangepast, waarbij het hoogtebereik van de schouder-, taille- en bekkenzone verschillend is. De latten aan de schouder en aan het bekken kunnen namelijk wat meer naar beneden staan en ter hoogte van de taille wat meer omhoog. Deze lattenbodem heeft dus ook een zeer goede ergonomische opbouw. Maar omdat de latten mogelijks in de hoogte worden ingesteld, kan het zijn dat je de overgangen in ondersteuning harder voelt.

Infusion

Infusion lattenbodem

Een goede basis lattenbodem is de Infusion van Mahoton.

  • De latten zijn veerkrachtig. Maar de latten zitten vast in rotules die bevestigd zitten op een kader, waardoor de veerkracht niet heel groot is. De latten zelf zijn ook wat harder. Voor iemand met lichtere schouders is de schouderzone mogelijks niet soepel genoeg. De bodem biedt wel een stabieler ligcomfort.
  • De bodem heeft overal flexibele latten. Maar ook hier wordt de flexibiliteit beperkt door de rotules die botsen tegen het kader. 
  • Elk segment van twee latten is individueel aanpasbaar in hardheid: soft of stevig. Ter hoogte van de taille en het bekken bevatten de latten schuivers waardoor je de hardheid kan aanpassen. De nek- en taillezone bevatten segmenten die je tot 3cm hoger kan klikken.

Het voordeel van deze lattenbodem is zijn prijs, ook voor iemand die een elektrische lattenbodem zoekt. Indien je geen (grote) rugklachten hebt of geen uitgesproken lichaamsbouw hebt, is dit een goede lattenbodem. Combineer deze lattenbodem omwille van het comfort eventueel met een iets dikkere en zachtere matras.

Welke matras leg ik best op een lattenbodem?

Een matras past zich best zo goed mogelijk aan naar de vormen van je lichaam. De beste keuze van matras hangt af van je lattenbodem.

Een eenvoudige lattenbodem combineer je met een matras die zich zeer goed kan aanpassen naar de vormen van je lichaam. Dit zal een dikkere matras zijn die zones bevat die ruimte, ondersteuning en comfort geven op de juist plaatsen, afhankelijk van jouw lichaamsprofiel. Heel vaak is de beste keuze een pocketverenmatras.

Voor een goede lattenbodem met flexibele rotules en een goede veerkracht zijn er twee opties, die afhankelijk zijn van je lichaamsbouw.

Bij een rechtere lichaamsbouw zonder uitgesproken lichaamsvormen, kan je deze lattenbodem combineren met een pocketverenmatras of met een latexmatras met een medium dikte. In het geval van de combinatie met een pocketverenmatras, zal de matras voornamelijk de ruimte, de ondersteuning en het comfort geven en zal het aandeel van de werking van de lattenbodem minder groot worden. Een latexmatras is elastisch en neemt goed de contouren aan van je lichaam. In het geval van de combinatie met een latexmatras, dienen zowel de bodem en de matras goed samen te werken. Je kiest een medium dikte omwille van het comfort.

Bij een meer uitgesproken lichaamsbouw kan je deze lattenbodem het best combineren met een pocketverenmatras of met een dikkere latexmatras. In het geval van de combinatie met een pocketverenmatras, zal de matras voornamelijk de ruimte, de ondersteuning en het comfort geven en zal het aandeel van de werking van de lattenbodem minder groot worden. In het geval van de combinatie met een dikkere latexmatras, mag de matras een goede zonering bevatten. Ook hier dienen de bodem en de matras goed blijven samen te werken, maar het aandeel van de matras wordt belangrijker. Indien de bodem niet de nodige ruimte of ondersteuning geeft op bepaalde plaatsen, hebben  de zones in de matras dit op te vangen.

Een aanpasbare lattenbodem met flexibele rotules en een goede veerkracht combineer je best met een latexmatras. De dikte en hardheid van de latexmatras kies je in functie van je lichaamsbouw en je comfort. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, kan de werking van de lattenbodem verminderen bij de keuze van een dikkere en/of hardere matras. Een dunnere of medium dikte van latexmatras is dus vaak een goede keuze.

Waar kan ik op letten bij de aankoop van een nieuwe lattenbodem?

Kies voor een lattenbodem met een goed aanpassingsvermogen. Dit wil zeggen:

  • De lattenbodem heeft latten in flexibele rotules.
  • De lattenbodem is zowel in het midden als aan de zijkanten veerkrachtig.
  • De lattenbodem heeft een zachtere schouderzone.
  • De lattenbodem is steviger ter hoogte van taille- bekkenzone.
  • De lattenbodem is aanpasbaar in functie van jouw lichaamsbouw.

Kies een lattenbodem in combinatie met een goede matras in functie van jouw lichaamsbouw en eventueel aanwezige lichaamsklachten. Bij rugklachten of bepaalde pathologieën met een wisselend verloop is de aanpasbaarheid van de lattenbodem zeer belangrijk. Zo kan, indien nodig, de ondersteuning aangepast worden.

Wat is Lattoflex?

Lattoflex is een merknaam, die vandaag de dag door velen als overkoepelende naam wordt gebruikt voor alle lattenbodems met rotules. Lattoflex is dé uitvinder van de lattenbodem en staat voor innovatie in samenwerking met de medische wereld. Maar niet elke lattenbodem met rotules is dus vervaardigd door Lattoflex.

De huidige lattenbodems bestaan uit latten van glasvezel en vleugelelementen. Deze vleugels passen zich aan en verdelen de druk door een driedimensionele flexibele beweging. De basis lattenbodems bevatten nog wel de vleugelelementen ter hoogte van de zachtere schouderzone, maar zijn ter hoogte van de romp en benen voorzien van houten latten in rotules. Omdat deze lattenbodems voorzien zijn met vleugelelementen die een driedimensionele flexibele beweging geven, raden wij aan om deze bodems te combineren met een latexmatras.

Wat is een schotelbodem?

Een schotelbodem bestaat uit verende schotels, soms over de gehele bodem, soms enkel op bepaalde zones. Door de verende werking van de schotels is het bijvoorbeeld niet mogelijk om hier een pocketverenmatras op te leggen, maar beter een schuimmatras zoals latex.

De steun kan dus geregeld worden vanuit deze bodem daar de steun niet vanuit de matras kan komen. Probeer daarom de schotels zo goed mogelijk af te stellen op uw lichaamsbouw.

Wat is een hydraulische lattenbodem?

Een hydraulische lattenbodem is een bodem met pompjes. Dit systeem is gebaseerd op het principe van communicerende vaten: duw je een lat in, dan wordt de olie weggeleid naar een andere zone, waar dan meer druk zal ontstaan. De steun komt dus voornamelijk uit de bodem. Een latexmatras vormt met deze lattenbodem een goede combinatie.

In ruglig worden de benen hoger gehouden waardoor er een relatief goede steun komt in de lage rug. Houd er rekening mee dat de romp in zijlig mogelijks te diep doorzakt ten opzichte van de schouders en de benen. Ook voor een buikslaper dient er opgelet te worden dat er geen holle rug optreedt. 

Moet ik een verstelbare lattenbodem kiezen?

Een goede slaaphouding is een houding waarin de natuurlijke vorm van je lichaam zo veel mogelijk wordt bewaard. Een vlakke lattenbodem met goede eigenschappen in combinatie met een goede matras voldoen hieraan.

Soms kan je erbij gebaat zijn om met je voeten (spataders) of met je hoofd (reflux, duizeligheid) omhoog te slapen. Het is dan geen goed idee om alleen een rug- of benengedeelte van een verstelbare lattenbodem omhoog te zetten omdat je een knik veroorzaakt ter hoogte van je lage rug en bekken. Hierdoor worden de tussenwervelschijven, ligamenten en spieren meer belast. Zorg ervoor dat je de bodem zoveel mogelijk in één geheel kan kantelen, zodat een neutrale lighouding bewaard blijft.

Een verstelbare lattenbodem waarbij je naar een zitpositie kan gaan, is een goede optie wanneer je regelmatig wil zitten in bed om bijvoorbeeld een boek te lezen. Of wanneer zitten geen luxe meer is, maar noodzakelijk omwille van medische problemen. Sommige merken hebben een groot aanbod in verstelbare lattenbodems met diverse eigenschappen.

Manueel verstelbare lattenbodems zijn vaak goedkoper. Je kan het rug- en benengedeelte verplaatsen door hendels aan het hoofd- en voetenuiteinde. Hiervoor heb  je recht te staan en dus uit je bed komen. Het voordeel is dat je het rug- en benengedeelte apart kan verstellen. Wanneer je het ruggedeelte omhoog zet, blijft het benengedeelte vlak en vindt er geen daling ter hoogte van het bekken plaats. Dit kan er soms voor zorgen dat je iets makkelijker onderuit schuift.

Pneumatisch verstelbare lattenbodems zijn verstelbaar door middel van een trekkoord en pompsysteem. Door aan het koord te trekken, kan je de lattenbodem naar een zithouding brengen of terug vlak brengen. Dit gebeurt allemaal door lichaamskracht. Voor iemand met medische problemen, rugklachten of minder kracht is dit niet zo ideaal. Het voordeel is dat er geen motoren en dus ook geen elektriciteit nodig zijn om het bed te verstellen. En je hoeft niet recht te staan om je bed terug naar een vlakke positie te brengen. Het bed brengt je naar een zitpositie waarbij je bekken een beetje zakt en je knieën door een hoek worden ondersteund. De zitpositie is dus stabieler dan bij een manueel verstelbare lattenbodem. Een eventueel nadeel kan zijn dat het rug- en benengedeelte niet apart verstelbaar zijn.

Elektrisch verstelbare lattenbodems zijn verstelbaar door middel van een afstandsbediening en motoren. Het voordeel is dat je moeiteloos
je bodem kan verstellen tot de gewenste zit- of lighouding zonder dat je uit je bed hoeft te komen. Over het algemeen zijn deze lattenbodems wat duurder, afhankelijk van merk, model en het aantal motoren. De meeste merken hebben standaard een lattenbodem met twee motoren in het gamma, waarbij het rug- en benengedeelte apart verstelbaar zijn. Sommige merken en modellen zijn verkrijgbaar met één motor, waarbij rug- en benengedeelte synchroon bewegen en dus niet apart verstelbaar zijn. Soms zijn ook drie of zelfs vier motoren verkrijgbaar, waarbij het hoofd-, rug-, bovenbenen- en onderbenengedeelte apart verstelbaar zijn.

Verstelbare lattenbodem

Hoe kan ik zien wanneer een lattenbodem versleten is?

Een versleten lattenbodem buigt door en zorgt ervoor dat de matras niet op alle plaatsen even goed gedragen wordt. Vaak is het midden van de lattenbodem te zacht, met als gevolg dat je matras én dus ook je bekken te zacht liggen.

Voor een eenvoudige lattenbodem met vaste houten latten is het gemakkelijk te beoordelen. De stijve horizontale latten buigen vaak niet. Deze bodems hebben een lange levensduur, maar bieden weinig comfort, weinig aanpassingsvermogen en weinig ondersteuning.

Bij een lattenbodem met latten in rotules hebben de latten vaak een gebogen vorm, waarbij de boog naar boven is gericht. Als de latten vlak komen te staan of bij belasting te veel doorzakken, zijn ze een deel van hun veerkracht verloren. Controleer zeker de latten ter hoogte van de taille en het bekken. De romp is zwaarder en de belasting op deze plaats van de lattenbodem is dus hoger.

Controleer de kunststof of rubberen onderdelen van de lattenbodem. Dit zijn elementen die verduren. Een teken van slijtage is wanneer je merkt dat er op sommige plaatsen onderdelen breken of verbrokkelen.