Op deze en nog andere vragen vindt u een antwoord in onderstaand artikel.
Hoe zit een pocketverenmatras in elkaar?
Een pocketveer matras bestaat altijd uit een kern van metalen veren. Deze veren zitten apart verpakt in een zakje van textiel, vandaar de naam pocketveer. Bovenop de veren ligt er meestal een drukverdeler en een toplaag. Deze bepalen het slaapcomfort en geven de steun van de veren door aan het lichaam. De pocketveren worden gewoonlijk op hun plaats gehouden door een koudschuimen rand. Er zijn echter ook matrassen die een andere steunbasis hebben voor de pocketveren zoals een rand van kleine pocketveren of een dun metalen frame rondom de kern. Dit heeft als voordeel dat de matras over de volledige lengte beslaapbaar is in tegenstelling tot de koudschuimen rand die geen steun geeft aan de zijkanten van de kern. Als laatste afwerking heb je nog een hoes rondom de matras. Deze matrashoes wordt ook wel de tijk genoemd. Een goede pocketmatras heeft een rekkende hoes met een groot percentage katoen en wat polyester om het elastisch te maken, gevuld met natuurlijke materialen zoals wol en wildzijde.
Wat is een goede pocketveermatras?
Een goede pocketvering zorgt er enerzijds voor dat je rug optimaal ondersteund wordt. Dit wil zeggen dat je ruggengraat zowel in zij-als ruglig de natuurlijke kromming kan behouden. Anderzijds is het belangrijk dat een pocketmatras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat door goed te ventileren. Dit laatste wordt voornamelijk beïnvloed door de afdeklaag en de hoes. Onderstaande punten zijn belangrijk om te weten of een verenmatras goed is:
Aantal veren
Er zijn pocketmatrassen met 150, 200, 250, 300 en 500 veren/m². Hoe meer veren, hoe makkelijker je lichaamsgewicht wordt verdeeld over de gehele matras. Je ervaart hierdoor minder druk, wat voor de meeste mensen als heel comfortabel aanvoelt. Je gaat eveneens je partner minder storen als je beweegt in je slaap. Het hogere aantal veren vangt de bewegingen immers beter op. Naast het aantal veren kan er ook een verschil zijn in de opbouw van de matras. De veren kunnen in rijen gelegd worden of zoals in een honingraat (genest). Op zich maakt het niet zoveel uit hoe deze geordend zijn, zolang je lichaam maar de juiste ondersteuning krijgt.
Kwaliteit van de veren
De hardheid van de veren wordt bepaald door het aantal windingen en de dikte van de metaaldraad in de veer. Deze hebben een grote invloed op de levensduur van de matras. Daarnaast is het ook belangrijk dat de pocketveer gehard wordt door de metalen veer te verwarmen (thermogehard) en/of er elektriciteit door te jagen (elektrogehard). Hierdoor behoudt de veer langer zijn elasticiteit en vorm. Door variatie in hardheid van de veren kan men zones creëren. De hardheid van de matras en het aantal zones wordt best gekozen op basis van de lichaamsbouw.
Kwaliteit van de afdeklagen
Rechtstreeks bovenop de veren ligt een drukverdelende laag, meestal is deze laag gemaakt van jute of vilt. Daar bovenop ligt een comfortlaag en daarrond komt dan de matrashoes. Een goede pocketveermatras heeft een natuurlijke en soepele comfortlaag bovenop de verenkern, wij geven de voorkeur aan natuurlatex. Dit ligt aangenaam en geeft de steun van de pocketveren goed door. Vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van latex is dit materiaal ook beter voor de slaaphygiëne. Er worden echter ook vaak synthetische afdeklagen gebruikt zoals koudschuim of traagschuim. Deze maken de matras vaak harder en minder goed naar ventilatie toe. Daarnaast geven deze schuimen de steun van de veren minder goed door omdat het minder elastische materialen zijn dan natuurlatex. Dit heeft een nadelig effect op de wervelkolompositie. Het voordeel is dat het de matras vaak goedkoper maakt. Een andere mogelijkheid is een hybride comfortlaag wat een combinatie is van verschillende materialen.
Kwaliteit van de hoes
Zelfs de hoes, ook wel de matrastijk genoemd, heeft een grote invloed op de kwaliteit van een pocketverenmatras. Een strakke synthetische hoes maakt de matras vaak te hard en ventileert dan ook nog eens te weinig waardoor je sneller gaat zweten. Een hoes met een combinatie van natuurlijke materialen is vaak het beste. Dit gaat dan zowel over de bovenkant van de hoes als over wat er in de hoes te vinden is. Wij geven de voorkeur aan een hoes met een groot percentage katoen, gemengd met polyester voor de elasticiteit en gevuld met wol. Voor nog extra ventilatie kan de wol gemengd worden met wildzijde waardoor de warmte minder blijft hangen.
Omkeerbaarheid
Een matras zal langer meegaan wanneer hij regelmatig gedraaid wordt, minstens één keer per drie maanden, bijvoorbeeld bij de seizoenswisseling. Een omkeerbare matras heeft twee voorwaarden: een niet te dikke comfortlaag (maximum vier cm) en een symmetrisch opgebouwde zonering. Om meer comfort te krijgen, kan men toch kiezen voor een dikkere toplaag, maar dan kan kiest u best voor een toplaag die gedraaid kan worden.
Zoals hierboven reeds beschreven bestaat een pocketveermatras best uit veren met verschillende draaddiktes zodat de matras meerdere zones heeft. Het aantal windingen bepaalt hoe hoog de veer is en hoeveel weerstand deze biedt. Gemiddeld ligt het aantal windingen best tussen 7 en 9. Bij hetzelfde aantal windingen zal de draaddikte de hardheid bepalen. Hoe dikker de draad, hoe harder de veer aanvoelt. Bij Sit & Sleep hebben we 3-zone matrassen en 7-zone matrassen. We hebben ook een personal pocket waarbij we het aantal zones zelf kunnen kiezen naar gelang de lichaamsbouw. De zones bepalen immers de steun voor het lichaam. Een 3-zone matras heeft een dezelfde hardheid aan bekken en taille waardoor ze vaak geschikter is voor een gemiddeld mannenlichaam met een smal bekken. Een 7-zone matras heeft een aparte bekkenzone met een zachtere veer en is dan weer beter voor een gemiddeld vrouwenlichaam met een smallere taille ten opzichte van het bekken.
De afdeklagen van een pocketmatras
De kern van een pocketveermatras wordt afgewerkt met een comfortlaag. Rechtstreeks op de veer gaan liggen, voelt immers niet echt aangenaam. Er bestaan verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor deze comfortlaag. Het beste zijn de natuurlijke materialen zoals natuurlatex of talalaylatex. Deze zijn zeer goed ademend én voelen zacht aan. Ook binnen de natuurlijke afdeklagen kan je nog variëren in het aantal zones en de ‘tekeningen’ of profileringen in de toplaag zelf. Hoe meer reliëf er in een latexlaag zit, hoe zachter deze voelt. Synthetische afdeklagen hebben een nadelig effect op het ventilerend vermogen en voelen bovendien iets harder aan. Vaak wordt er gesproken van een PU-laag, wat staat voor polyurethaan. Dit is één van de goedkoopste materialen, maar is zeer stug en weinig ventilerend. Een variant hierop is koudschuim, dit schuim wordt gemaakt van dezelfde grondstof als PU-schuim, maar heeft een open celstructuur waardoor het beter ventileert. Het is echter nog steeds een synthetisch en weinig elastisch materiaal waardoor het nog iets harder aanvoelt dan natuurlijke latex. Tegenwoordig worden er ook hybride toplagen gebruikt. Dit is een combinatie van natuurlijke en synthetische latex. Ook de dikte van de toplaag kan een groot verschil maken naar slaapcomfort. Bij een toplaag van bv. 7cm dragen de veren minder gewicht en kunnen deze dus langer meegaan. Het blijft echter wel belangrijk dat de toplaag de veren hun werk laat doen om een goede ondersteuning te verzekeren. Een te dikke, harde toplaag zal de veren eerder tegenwerken, waardoor de rug minder goed gaat liggen.
De bedbodem voor een pocketvering
Een pocketveermatras werkt het beste op een egaal oppervlak. Dit kan een spiraalveerbodem, een boxspring of een eenvoudige lattenbodem met een drukverdelend matje op zijn. Een spiraalveerbodem is het meest aangewezen. Het is makkelijker te reinigen. Mensen met een allergie gaan minder last hebben van stof of huisstofmijt. Bij een eenvoudige lattenbodem kan de matras iets harder aanvoelen omdat houten latten harder zijn dan metalen veren.
Levensduur van een pocketveermatras
Pocketveermatrassen gaan normaal gezien 8 tot 10 jaar mee. Indien een pocketveermatras symmetrisch is opgemaakt, kan je deze in 4 richtingen draaien. Als je dit elk seizoen doet, kan je de levensduur van de matras verlengen. Sommige matrassen hebben een dikkere toplaag (vanaf 7cm dikte) waardoor de veren minder belast worden. Bij deze matrassen is het vaak voldoende om enkel de toplaag te draaien. De veren van deze matras kunnen vaak langer meegaan dan tien jaar waardoor vaak de topper vervangen mag worden.
De hygiëne van een pocketmatras
De slaaphygiëne van een matras hangt samen met de ventilatie-en absorptiemogelijkheden en eventueel de wasbaarheid van de hoes. Hoe meer de matras ventileert, hoe beter. Door de open celstructuur binnenin de pocketmatras is het ventilerend vermogen van deze matrassen algemeen gezien reeds relatief hoog, maar het effect van de afwerking bovenop de veren op de slaaphygiëne mag niet onderschat worden. Algemeen zijn natuurlijke materialen zoals wol en/of wildzijde beter dan synthetische materialen aangezien ze meer vocht opnemen en bovendien het vocht ook terug afgeven aan de buitenlucht. Katoen is ook een natuurlijk materiaal, al geeft het minder snel vocht af aan de buitenlucht dan wolsoorten. Zoek dus best naar een pocketverenmatras met natuurlijke materialen in de hoes. Aangezien wol zelfreinigend is, dienen de meeste hoezen niet gewassen worden en is het zelfs niet goed om ze te wassen, als hij toch vuil is, laat de hoes dan professioneel reinigen bij een droogkuis-bedrijf. Als je een wasbare hoes zou willen, kan u kiezen voor een antiallergische hoes, deze is wel te wassen in een wasmachine.
De nadelen van een pocketveermatras
De nadelen hangen vaak samen met het type van matras.
- Een pocket die maar tweezijdig beslaapbaar is, gaat niet zo lang mee als een matras die volledig symmetrisch is (boven en onderkant is hetzelfde en hoofd- en voeteneind is hetzelfde).
- Ook de afwerking van de matras kan een nadeel geven. Een synthetische afwerking voelt vaak harder, geeft daardoor minder ruimte aan de schouders én is minder ventilerend.
- Bij de meeste pockets is het niet mogelijk om nog iets te veranderen aan de ondersteuning vanuit de veren. Een ‘goed slapen-oplossing’ bij pijn of ongemak na de aankoop zal daardoor ook moeilijker zijn. Een personal pocket kan hiervoor een oplossing zijn. Dit is een type pocketvering die op maat gemaakt kan worden, indien nodig zijn de veren achteraf ook makkelijk om te wisselen.
- Een pocketveermatras wordt vaak gecombineerd met een boxspring. Een boxspring is echter niet zo goed voor mensen met een huisstofmijt allergie. Er is veel minder ventilatie mogelijk waardoor de huisstofmijt graag in de boxspring vertoeft.
- Vaak worden pocketveermatrassen te hard gemaakt, bovendien zijn er zoveel verschillen qua afwerking en aantal zones dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.
- Het kan ook een nadeel zijn dat er moeilijker in het midden van het bed kan geslapen worden. Meestal zijn er voor 2 verschillende lichaamsbouwen immers 2 verschillende matrassen nodig. Zo is er een opening tussen de beide matrassen in het midden en is er sowieso minder steun. Er bestaan wel matrassen die doorlopende veren hebben of waarin je twee verschillende kernen kunt combineren zonder veel steunverlies in het midden.
Waarom kiezen voor een pocketveermatras?
Vaak wordt er voor een pocketvering gekozen als je reeds een kader en/of bodem hebt die je zou willen behouden. Als de bodem geen tot weinig ondersteuning kan bieden, is de pocketveermatras de beste en enigste optie. Bovendien kan de juiste pocketveermatras een meerwaarde zijn voor mensen die snel warm hebben ’s nachts en dan ook veel zweten. Ze ventileren immers heel goed. Let hierbij wel op dat de hoes een afwerking heeft met een wolsoort of tencel en de toplaag ook een natuurlijk materiaal is. Voor de optimale ventilatie kies je als matrasdrager best een spiraalveerbodem.
Waarom geen pocketvering?
Een pocketmatras is vaak een vaststaand gegeven. Daarom is het moeilijker om een naservice te garanderen. Bij Sit & Sleep noemen we dat de “goed-slapen garantie”. De meeste pocketveermatrassen zijn immers helemaal verlijmd waardoor er niets meer veranderd kan worden. Mensen met ernstige rug of pijnklachten kunnen best naar een alternatief slaapsysteem gaan waar achteraf de instellingen nog aangepast kunnen worden. Er is wel een goede evolutie gaande bij de pocketveermatrassen. Tegenwoordig zijn er pockets waarbij je de mogelijkheid krijgt om ook achteraf nog aanpassingen door te voeren.
Een andere reden om niet voor een pocket te kiezen, heeft te maken met de ondergrond. Als je een lattenbodem hebt die heel flexibel is en grote openingen heeft tussen de latten, kan een pocket je rug niet voldoende steunen. De veren krijgen dan onvoldoende ondersteuning vanuit de flexibele latten of vallen tussen de latten door.