Wat is het verschil tussen een gesloten en een open heuphoek?

We spreken over een open heuphoek van zodra de hoek tussen je romp en je bovenbenen groter dan 90° wordt. Op een klassieke stoel is die vaak 90° of minder. Op een kniestoel is die rond de 105°-110°, op een zadelstoel nog groter en al staand heb je een heuphoek van rond de 180°. Als je zit op een horizontaal vlak, dan is het onvermijdelijk dat je spontaan met een bolle rug doorzakt. Het spontaan bol afrollen van je lumbale wervelzuil kan voorkomen worden indien het vlak waarop je zit naar voren gekanteld wordt. Dit wordt zitten onder een open heuphoek genoemd vermits de hoek tussen de benen en de rug groter blijft dan 90°. Je rug kan daardoor gemakkelijker in een neutraal holle positie gehouden worden. Kinderen nemen deze houding vaak spontaan aan door zich op de rand van de stoel te zetten en op de twee voorste poten te wiebelen.

Wat zijn de voordelen van een open heuphoek?

Een open heuphoek helpt jou dus om een neutrale, holle onderrug te behouden bij het zitten. Deze houding zorgt voor een neutrale druk op de tussenwervelschijven, facetgewrichten en wervellichamen. De ligamenten en spieren bevinden zich in een neutrale positie met als gunstig gevolg : een gelijkmatige belasting en slijtage op je rug.

Er zijn ook nog andere bijkomende voordelen. Een grotere hoek geeft een betere doorbloeding omdat de bloedvaten in het bekken en de lies minder samengedrukt worden en geeft meer ruimte aan je organen.

Maar ook blijft de bloeddoorstroming naar de benen gemakkelijker verlopen. Want als je voldoende hoog zit, blijft bij een open heuphoek ook de hoek in de knieën groter dan 90°. Dit heeft gunstige gevolgen voor de vlotte bloeddoorstroming naar de onderbenen.

(Bij een kniestoel is de hoek in de knieën echter kleiner dan 90°. Kies dus niet voor een vaste maar voor een actieve kniestoel. Zo is de doorbloeding naar de onderbenen toch nog voldoende door de werking van de “spierpomp”.)

De voordelen van een open heuphoek samengevat

Behoud van een neutrale, holle onderrug bij het zitten : gelijkmatige belasting van de rugstructuren van facetgewrichten over tussenwervelschijven, dekplaten, ligamenten en spieren. Maar ook gunstig effect op de rest van de wervelkolom omwille van het kamwieleffect. (foto hierboven)

betere doorbloeding in lies en knieën, buikholte met een betere doorbloeding ook naar de benen

de buikholte wordt minder in elkaar geduwd omdat de hoek tussen romp en benen groter wordt

Het mechanisme van de open heuphoek wat meer technisch uitgelegd voor de liefhebbers

Zit je op een stoel met een horizontaal zitvlak, dan bedraagt de hoek tussen je benen en je romp ongeveer 90°. Bij de meeste mensen buigt het heupgewricht spontaan niet meer dan 60°. Dit betekent dat je nog eens 30° elders moet buigen om de 90° van het horizontaal zitvlak te halen. Deze 30° komt tot stand door een achterwaartse bekkenkanteling. Deze bolle (kyfotische) houding wordt nog eens extra in de hand gewerkt door het mechanisme van zwaartepunt en steunpunt. Je zit immers op je zitbeenknobbels en dat is je steunpunt. Het is eigen aan het menselijk lichaam dat je zwaartepunt zich dan achter je steunpunt bevindt en daardoor rolt het bekken als het ware onderuit.
Op een stoel met een horizontaal zitvlak kan je dus enkel een gezonde neutrale positie bewaren als je de rugspieren aanspant. Dat kan je echter niet blijven volhouden en dus zit je te vaak met een bolle rug.  Uiteindelijk zorgt een bolle rug ervoor dat de tussenwervelschijven en de structuren van de lage rug erg ongelijkmatig belast worden.

Wat er met je tussenwervelschijven, kapsels en ligamenten gebeurt bij verschillende houdingen, wordt weergegeven op de foto hieronder links. Door een te bolle rug beweegt het wervellichaam zich naar voren (1) waardoor de kern zich naar achteren verplaatst (2). De trekkrachten op de achterste bindweefselringen die de discuskern omringen (annuli fibrosi) nemen sterk toe. Zo ook wordt het kapsel van de facetgewrichtjes (3), evenals de achterste ligamenten (4) aangespannen. Op de foto rechts wordt de situatie afgebeeld bij een te holle rug. Het wervellichaam beweegt zich naar achteren (1) waardoor de kern zich naar voren verplaatst (2). Het voorste ligament wordt uitgerekt (3) en de druk op de achterste annuli fibrosi en de facetgewrichtjes  neemt toe (4). 

het verschil tussen een kyfotische (bolle) en lordotische (holle) lage rugpositie

De verwarring over de "holle" rug...

Sommige mensen met rugklachten zijn na een bezoek bij de dokter of kiné wat in de war. Er wordt hen verteld dat ze een holle rug moeten vermijden en ze daarvoor hun buik- en achterste bilspieren moeten aanspannen zodat ze hun bekken wat meer naar achteren kantelen. Als je rechtopstaat of beweegt, dan is dat terecht een goed advies want door de zeer grote open heuphoek krijg je dan een té holle rug en belast je onder andere de facetgewrichten te veel. Denk maar aan een cocktailavond waar je lang recht stond al dan niet op hoge hakken.  Of slenterend een museumbezoek of winkelend... Dan doet het zelfs deugd om eens lekker de tegenbeweging te kunnen doen en heerlijk door te zakken met een bolle rug MAAR...

De mechanica bij zitten is helemaal anders dan bij staan. Zelfs mensen die van nature een heel holle rug hebben, zullen ook bij het zitten zonder open heuphoek er nauwelijks in slagen om maar een beetje een holle rug aan te nemen. Alles draait dus om een "neutrale" holle rug. Dat betekent dat de curve die jij van nature hebt in je rug, het uitgangspunt is voor "neutraal". Mensen met een van nature meer holle rug hebben die curve als neutraal tegenover mensen met een gemiddelde of meer afgevlakte curve. Dat noemen we de fysiologische kromming en dat is het streefdoel. Op een paar uitzonderingen na zal iedereen echter in zijn lage rug een min of meer holle kromming hebben.

Als we dus spreken van een neutrale holle rug, dan is dat een positief uitgangspunt en mag dat niet beschouwd worden als iets negatiefs.  

De invloed van de bekkenkanteling op je lage rug : van hyperlordose over neutrale positie tot te veel afgevlakte lage rug

We geven je graag én goed advies

Salons

De zoektocht naar een goede sofa is niet eenvoudig. Sommige modellen zijn prachtig om naar te kijken maar zitten voor geen meter: de zitting is te diep, de rugleuning te laag, geen goede steun in je lage rug,...

Gelukkig hebben we voldoende aanbod aan salons die een perfecte ondersteuning combineren met een mooi en strak uiterlijk. Samen bekijken we waar je het beste in zit en overlopen we de oneindige mogelijkheden qua afwerking en opstellingen.
Lees meer

Bureaustoelen

Een ergonomische bureaustoel kan een uitstekende keuze zijn voor intensief werken op je computer, schrijven of studeren aan je bureau. Onze ergonomen selecteerden voor jou de beste ergonomische bureaustoelen op de markt. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als dé ergonomische bureaustoel voor iedereen. Dat zal vooral van jouw lichaamsbouw afhangen. Wist je trouwens dat de term ergonomische bureaustoel helemaal niet beschermd is? Elke fabrikant mag zijn stoel ergonomisch noemen. Wat is dan wel een goede ergonomische bureaustoel?
Lees meer

Kniestoelen

Een kniestoel is specifiek ontworpen om te kunnen zitten op een naar voren hellend zitvlak zonder dat je er afglijdt. Zo’n zithouding noemen we zitten met een open heuphoek en dat heeft grote voordelen voor je lichaam. Een kniestoel is hét stoeltype dat het meest uitnodigt om een gezonde neutrale rugpositie te behouden.
Een dubbele kniesteun belet het afglijden van dat zitoppervlak. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet echt kniesteunen zijn maar eerder wegglijd-beletters of afglijd-stoppers. Misschien zouden we ze zelfs beter scheenbeenstoelen noemen in plaats van kniestoelen. Je zit immers niet op je knieën maar je steunt wel op je scheenbenen. Een bewegende kniestoel zit compleet verschillend ten opzichte van de vaste kniestoelen.
Lees meer

Zadelstoelen

Met een zadelstoel zit je met een grote open heup-hoek en zorg je voor een neutrale lage rugpositie. Hoe hoger je de stoel kan plaatsen, hoe beter deze eigenschap tot zijn recht kan komen. De zadelvormige zitting zorgt er dan voor dat je niet van de stoel afglijdt. Kies ook hier een zadelstoel die beweeglijk is. Zo zorg je voor een betere doorbloeding, je belast je verschillende weefsels afwisselend, je traint je spieren. Een dynamisch zitpatroon is altijd beter dan een zithouding waar je nauwelijks beweegt.
Sommige zadelstoelen zijn voorzien van een lendensteun die toelaat om langduriger in een correcte houding te werken omdat je af en toe je rugspieren eens kan laten uitrusten.
De zadelstoel is erg geschikt als je moet werken aan werktafels van verschillende hoogten, bijvoorbeeld aan een tekentafel als sta-hulp of aan een voldoende hoge bureau. Daarom zijn ze onze favorieten aan zit/sta-tafels. Ook specifieke beroepen die halfstaand werken, zullen dit een zalige stoel vinden. Denk maar aan hoge werkplekken van : goudsmid, tandarts, kiné, chirurg, labo, mecanicien, in de industrie, horeca,...
Lees meer